Izvor: informer
23.09.2021 u 13:04
0

PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ NA DEMOGRAFSKOM SKUPU U BUDIMPEŠTI: Srbija jača mere za podsticanje rađanja!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na Četvrtom demografskom skupu u Budimpešti održao glavno izlaganje.

Samit je započeo kulturnim programom u 9 sati u Varkart palati, a otvorila ga je mađarska ministarka za porodicu Katalin Novak. 

Vučić je, u na Četvrtom demografskom samitu, koga je mađarska ministarka za porodicu Katalin Novak najavljujući njegovo obraćanje apostrofirala kao hrabrog rukovodioca, koji se bori za bolju demografsku sliku, kao i da su zahvaljujući njemu danas mađrsko-srpski odnosi odlični, kazao da je u slučaju Srbije, ali i mnogih država regiona demografsko pitanje, pitanje nataliteta, pitanje opstanka.

– Moja draga prijateljica Katalin je dobro formulisala kada je rekla da je ovo pitanje opstanka u slučaju Srbije i drugih zemalja regiona. Pitanje demografije će uskoro postati glavno političko pitanje u svetu – rekao je Vučić.

Rekao je da je uložena ogromna energija u uspostavljanje dobrih odnosa.

PROČITAJTE JOŠVUČIĆ U BUDIMPEŠTI: Kada se završi epidemija pričaćemo o budućnosti!

– Hteo bih nekoliko reči o mađarsko srpskom odnosu. Obojica smo imali problema i jasno nam je da nakon Trijanonskog sporazuma kakve su probleme imali Mađari. Predsednik Vlade Orban je bio veoma hrabar u svojim pokušajima da uspostavi bolje odnose sa Srbijom i srpskim narodom, što nije bio lak zadatak. Bio je jako hrabar, morali smo da uradimo nešto u našim odnosima. Želeo bih da se zahvalim Orbanu – rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da Srbija jača podršku po pitanju rađanja dece.

– Uveli veliki broj mera u našoj državi koje smo na osnovu mađarskog primera primenili. Naravno, ovo nisu mere koje daju rezultate od danas do sutra i treba čekati rezultate.

Vučić je ukazao da pre 10 do 15 godina, kada je Mađarska igrala u fudbalu ili vatrpolu neku utakmicu, u Srbiji su navijali uvek za protivnika, a danas se to promenilo i nebitno s kim igra Mađarska, Srbi navijaju za njih, izuzev ako igraju sa Srbijom.

Prema njegovim rečima 90 odsto građana Srbije tako razmišlja, dodajući da je to najbolji primer za dobre odnsoe i kako je moguće promeniti stav ljudi, odnosno odnos dve nacije i dve zemlje.

– Pre 10-15 godina kada je Mađarska u fudbalu ili vaterpolu igrala utakmicu, mi smo navijali za protivnika. Danas u 90 odsto slučajeva navijamo za Mađarsku.

Vučić je dodao da su planovi Srbije nepromenjeni, te da će se nastaviti sa pružanjem podrške rađanju dece.

Ilustrujući aktuelnu situaciju u kojoj se svi nalazimo, Vučić je naveo da, ako se pogledaju društvene mreže, više bi „lajkova“ dobila slika jednog lepog psa, nego deteta.

PROČITAJTE JOŠMINISTAR NIKOLA SELAKOVIĆ: Zajedničkom saradnjom intezivirati saradnju Srbije i Somalije!

– Ja govorim nešto što je maltene zabranjeno, ali samo testirajte to što kažem. Danas je nekulturno govoriti o svojoj deci, porodici, porodičnim vrednostima, jer onda vređamo one druge, ali je vrlo kulturno da govorimo o tome kako smo frizirali kućnog ljubimca. Ovo nije vickasto, meni je zao što idemo u tom pravcu – rekao je Vučić. 

On je primetio da se svi suočavamo sa nečim što je u stalnoj suprotnosti, sa liberalnim političkim marksizmom koji nas konstantno primorava da slušamo nove teorije koje će menjati naše živote, ali tako da ih izgubimo.

– Pre 10 godina, vladavina prava bilo je jedino pitanje kojim smo se bavili. Nastala je logika, koja je korišcena protiv onih koji su bili neposlušni, a onda je pojavilo pitanje klimatskih, ekoloških promena. Normalno je da SAD i Kina razgovaraju o tim pitanjima, ali koliko je to zanimljivo za Mađarsku i Srbiju? Da li je to najvažnije pitanje? Važnije od nataliteta, demografskih pitanja, buducnosti naše dece? – rekao je Vučić.

On je upitao i postoji li išta važnije od dece i istakao da treba stvoriti platformu koja će obezbediti i opstanak i preživljvanje država.

Ukazao je da je pre 20 godina Evropa je imala 20 odsto udela u svetskom ekonomskom rastu, a danas je to 10 odsto, dok će, kaže, za pet godina biti sedam odsto.

– Ako govorimo o demografskim parametrima, za 30 godina Nigerija, jedna africka država, imaće više stanovnika nego cela EU, ili više žitelja nego SAD – primetio je Vučić i dodao da će oni samo time steći prednost koju nećemo moći da sustignemo.

Zato bi, kaže, morali da vučemo poteze i da se okrenemo ka budućnosti, koja će održati naše nacije živim.

Vučić je dodao i da je u Mađarsku došao da čuje i nauči još nešto novo, što bi bilo korisno.

Demografski samit u Budimpešti! 

Na istom panelu učestvovaće i nekadašnji potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens, premijer Slovenije Janez Janša i premijer Poljske Mateuš Moravjecki.

U okviru posete Mađarskoj, Vučić će imati i odvojene susrete sa premijerom te zemlje Viktorom Orbanom, kao i sa premijerima Slovenije i Češke Janezom Janšom i Andrejem Babišom.

U okviru Budimpeštanskog samita, u kulturnom programu učestvovaće i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

PROČITAJTE JOŠKURTI KRENUO U OTVORENI OBRAČUN PROTIV ZSO: Pripadnici policije tzv. Kosova sinoć skinuli bilbord u Ranilugu!

Četvrti Samit pod nazivom „Porodica: ključ održivosti“ ima za cilj da se razgovara o izazovima kada je u pitanju porodica i da se sastave predlozi zajedničkih rešenja.

Prethodna tri Budimpeštanska demografska samita su održana 2015, 2017. i 2019. godine.

Podsetimo, Vučić se juče po dolasku u Mađarsku obratio, gde je govorio o političkoj situaciji u Srbiji i regionu! 

Inače, predsednik Vučić je po dolasku u Mađarsku, zajedno sa Dodikom, posetio Crkvu Svetog Ðorđa u Budimpešti, koja pripada Eparhiji budimskoj, gde ga je dočekao vladika Lukijan sa sveštenstvom koji je tim povodom služio moleban, što se čini samo u slučaju kada se u crkvama dočekuju posebni gosti.

Premijer Mađarske Viktor Orban organizovao je sinoć večeru za neke od učesnika Četvrtog demografskog samita u Budimpešti, kojoj su prisutvovali, između ostalih, predsednik Vučić, premijer Slovenije Janez Janša, češki premijer Andrej Babiš, kao i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter