Izvor: b92
01.06.2024 u 13:41
1

PREDSEDNIK VUČIĆ DOBIO VELIKI POKLON OD ORBANA: U Srbiju stigla moćna borbena vozila!

U Republiku Srbiju ušla je velika železnička kompozicija natovarena sa 50 oklopnih borbenih transportera BTR-80A koji će pojačati jedinice Vojske Republike Srbije.

To je poklon mađarskog premijera Viktora Orbana srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću.

Očekuje se da će do večeras u kasarnu u Pančevu biti prebačeno oko 20 vozila, dok se dopunskih 30 očekuje sutra.

Radi se o oklopnim vozilima točkašima sa pogonom 8h8 koja su naoružana sovjetskim/ruskim automatskim topovima 2A72 kalibra 30mm (KPB Tula), navodi se na telegram grupi Borbeni efektivi.

GRAOVAC: „Kurti nema nameru da radi na smirivanju situacije, jer mu mir nikada nije bila želja“

U planu je da se do kraja ove godine na 30 vozila uradi remont nakon čega će ući u sastav oklopno-izviđačkog bataljona koji se sa štabom nalazi u Nišu (pojačaće borbeno-izviđačka oklopna vozila BRDM-2MS).

Nakon toga se planira integracija savremenog paketa opreme koji će podići njihove sposobnosti na još viši nivo, kroz ugradnju sistema za upravljanje vatrom (SUV), komandno-informacionog sistema + povećanja nivoa oklopne zaštite.

Treba istaći da se narednog meseca očekuje isporuka još 16 vozila ovog tipa tako da će njihov ukupan broj narasti na 66 jedinica (više od 2 kompletna bataljona), gde će određen broj biti upotrebljen za rezervne delove.

Ukoliko se ostvare prvobitne procene koje govore bi grupa od 50+16 BTR-80A (deo bi se iskoristio za održavanje) ušlo i u oklopno-izviđački bataljon u Nišu, može se računati i na promenu njegove formacije, gde bi ovaj bataljon prerastao u motorizovanu brigadu, jer se u okviru njega već nalazi oko 30 BRDM-2MS.

Tu ne treba zaboraviti ni tenkovski bataljon sa obt T-72MS.

U propratnom pismu koje je tom prilikom poslao mađarski premijer Viktor Orban naglašava se visok nivo saradnje između dve države koja je ostvarena zahvaljujući agilnom rukovodstvu Republike Srbije i pre svega njenom predsedniku Aleksandru Vučiću.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “PREDSEDNIK VUČIĆ DOBIO VELIKI POKLON OD ORBANA: U Srbiju stigla moćna borbena vozila!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter