Izvor: informer
12.11.2021 u 20:21
0

PREMIJERKA BRNABIĆ POTVRDILA : Srbija pozvana na Samit za demokratiju u Vašingtonu!

Predsednica Vlade Srbije Ane Brnabić kaže da će Srbija u decembru učestvovati na Samitu za demokratiju u Vašingtonu, koji organizuje američki predsednik Džozef Bajden

Ana Brnabić, koja je u Parizu prisustvovala obeležavanju 75. godišnjice Uneska, kaže da je dobra vest što je Srbija pozvana na Samit za demokratiju, ali ističe da nema razloga za euforiju.

– Predsednik Aleksandar Vučić će učestvovati onlajn. Dobili smo pozivnicu, što govori o svom licemerju i besmislenosti kritika i u zemlji i iz regiona – ističe Brnabićeva.

PROČITAJTE JOŠ: BRNABIĆ PORUČILA: Samoproglašenoj državi Kosovo nema mesta u Unesku

Ana Brnabić je na obeležavanju 75. godišnjice Uneska u Parizu istakla da je srpska baština na Kosovu i Metohiji od nemerljivog značaja, ne samo za nacionalni identitet Srbije, već i kao deo dragocene evropske i svetske baštine.

Rekla je da je Srbija ponosna na nasleđe te organizacije i da će nastaviti da insistira na zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine, jer je to ključno i za zaštitu kulturnog nasleđa Srbije, posebno na Kosovu i Metohiji. 

Brnabićeva kaže za da je u Parizu istakla zahvalnost što su pod direktnom Uneskovom zaštitom četiri dragulja srpske baštine, ali upozorava da postoje i stotine koje nisu.

– Imali smo i od strane Evropa nostre proglašen manastir Visoki dečani kao jedno od sedam najugroženijih kulturnih dobara u Evropi, što dovoljno govori o tome koliko još treba da se radi – ističe Brnabićeva.

Naglašava da je izuzetno važna i depolitizacija Uneska.

– Potpuno je jasno šta je mandat Uneska u okviru sistema Ujedinjenih nacija – da se bavi obrazovanjem, naukom i kulturom. Politizacija koju pokušavaju da nametnu iz Prištine, kao i njihovi partneri, ne može da prođe – kaže Brnabićeva.

Napominje i da je Srbija prepoznata kao zemlja koja mnogo ulaže u nauku poslednjih nekoliko godina i najavljuje da će Beograd u septembru 2022. godine biti centar Uneska i Ujedinjenih nacija za nauku i održivi razvoj.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter