Izvor: HappyBSC
11.01.2022 u 10:20
0

PREMIJERKA BRNABIĆ ZA HAPPY TV: Pozivam građane da izađu na referendum i da glasaju ZA jer je to put napretka Srbije!

Premijerka Republike Srbije Ana Brnabić bila je gost jutarnjeg programa na Happy TV. 

Brnabićeva je pozvala narod da izađe 16. januara na referendum o promeni Ustava i da glasaju ZA. 

– Referendum o promeni Ustava biće održan u nedelju, 16. januara i on nam je vrlo važan dan. Na referendumu je pitanje da li smo za promenu Ustava u oblasti pravosuđa i samo i isključivo u oblasti pravosuđa. Nema veze sa preaMbulom Ustava o Kosovu i Metohiji, sa Rio Tintom niti sa bilo kojim drugim pojedinačnim projektom. Ima veze sa pravosuđem i kako će se birati sudije i tužioci. Na taj način se garantuje da politika ne utiče na sudstvo i da smo pred licem pravde svi jednaki.  Odgovornost bi u tom slučaju bila na sudstvu i tužilaštvu, a ona sa sobom povlači i veću efikasnost. Promene Ustava se odnose na jačanje vladavinu prava.  U ovom trenutku sudije se biraju od strane skupštine.  Ukoliko građani glasaju za promenu Ustava, sudije će se birati od strane Visokog saveta sudstva gde od 11 članova (od kojih 6 biraju same sudije, 4 istaknuta pravnika) koje bira Narodna skupština tako da nije potpuno Visoki savet sudstva odvojen od Narodne skupštine i nedodriljivi i peti član je predsednik Vrhovnoh kasacionog suda. 

-Svi oni koji su protiv referenduma govore da imaju dva razloga za to. Jedni pominju da je ovo suviše nezavisno sudstvo. Zovu to sudokratijom jer misle da narod neće moći da ih kontroliše kroz Parlament. Drugi koji su protiv referenduma kažu da ovo nije dovoljno dobro i dalje se dozvoljava politički uticaj na sudstvo. Priznaju da je korak u dobrom smeru, ali nije dovoljno dobro. Ti argumenti se međusobno potiru.  To nam je ujedno i najbolji signal da smo uspeli da nađemo pravu meru i da sudstvo ne trpi uticaj politike. Mislim da smo uradili dobar posao. Ovo je prvi put da se Ustav u Srbiji menja, uz konsultacije sa Venecijanskom komisijom što je važno za evropske integracije, ali je najvažnije kakvo sudstvo imamo za nas. Ukoliko referendum prođe, mi ćemo biti još stabilnija država. Zato je važno izaći u nedelju na referendum i glasati ZA! To je pravi potez, značiće da smo svi jednaki pred sudovima, a da sudovi snose veću odgovornost i tako će biti brži i  efikasniji.  Ponosim se što sam članica SNS jer smo pokazali da su nam građani na prvom mestu i vladavina prava. Iz Društva sudija su mi rekli da ne mogu da veruju da se vlast odriče uticaja na sudstvo. Mi nikada nismo ni imali uticaj na sudstvo. Nama nije ni teško da se toga odreknemo jer verujemo u vladavinu prava i nama je na prvom mestu narod i jačina Srbije. 

Značaj referenduma za evrointegracije: 

-Ovim promenama možemo dobiti nove investicije i otvaranje novih poglavlja.  Evropski put je je najvažniji za nas. Skoro 80 odsto investicija su iz EU, najviše iz Nemačke. Samo u 2021. godini predsednik Vučić je otvorio 18 novih fabrika u Srbiji i postavio kamen temeljac za još 4. U pitanju su 12. 490 novih radnih mesta. Ukoliko  referendum ne prođe, to će se odraziti i na naš evropski put. Zbog toga pozivam da ljudi izađu na referendum i da glasaju ZA jer je to put za napredak Srbije! Sve što radimo u okviru naših evrointegracija je u interesu naroda-rekla je premijerka Brnabić. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter