Izvor:
27.02.2019 u 16:48
0

PRIŠTINA: Delegacija američkog saveta za nacionalnu bezbednost sa Tačijem i Haradinajem!

U Prištini je počeo sastanak delegacije američkog Saveta za nacionalnu bezbednost, koju predvodi šef za evropska pitanja u tom savetu Džon Erat, sa predsednikom i premijerom privremenih prištinskih institucija, Hašimom Tačijem i Ramušem Haradinajem.

Boravak američke delegacije, u kojoj je i direktor za evropska pitanja u Savetu za nacionalnu bezbednost, Vilijam Berkli, dolazi u trenutku pojačanog pritiska SAD da Priština suspenduje sto odsto povećane takse na proizvode iz Srbije i BiH.

Tači i Haradinaj imaju različite statove po tom pitanju. Dok se Tači zalaže za suspenziju te mere, Haradinaj je čvrst u stavu da nametnute takse ostaju dok Beograd ne prizna jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

Delegacija je prethodno boravila u dvodnevnoj poseti Beogradu, gde je razgovarala sa prvim potpredsednikom vlade i ministrom s poljnih poslova Ivicom Dačićem.

SAD insistiraju na suspenziji nametnutih taksi kako bi se stvorilii uslovi za nastvak dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Zbog nepoštovanja tog zahteva Vašington je već počeo da primenjuje određene sankcije prema Prištini, a ako mere ostanu i nadalje te sankcije će, kako je najavljeno, biti proširene.

Prva sankcija SAD je bila neodobravanje američke vize Haradinaju, koji je trebalo da prisustvuje tradicionalnom Moltivenom doručku u Vašingtonu.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter