Izvor:
07.03.2019 u 17:54
0

PRIŠTINA HOĆE SAMO PRIZNANJE: Platformu koju je Priština danas usvojila Beograd doživeo kao neformalnu objavu rata!

Platformu, koju je Priština danas usvojila, Beograd je još od momenta kada se pojavila prva njena verzija u javnosti doživeo kao neformalnu "objavu rata", jer je taj dokument bio znak da Priština zapravo neće kompromis, neće dijalog, neće nikakav dogovor osim pukog priznanja i to u granicama koje je sama odredila na teritoriji Republike Srbije.

Koliko je usvajanje prištinske platforme komplikuje situaciju oko Kosova i Metohije i o kako ozbiljnom pitanju se radi imajući u vidu moguće posledice – svedoči to što je predsednik Aleksandar Vučić za sutra zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Kosovski parlament usvojio je Platformu uz poruku kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da su "granice Kosova nedodorljive", odnosno da to znači "očuvanje Kosova od 17. februara 2008.", kada je, inače, Priština jednostrano proglasila tzv. nezavisno Kosovo.

Šta znači ovakav dokument i kakvu poruku Platformom Priština šalje, pre svega, očigledno je, Srbiji?

Da je aktuelna vlast u Prištini ne samo zatvorila sva vrata dijalogu i uvažavanju interesa Srbije i Srba na KiM, nego, samim tim, i ugrozila stabilnost na tom delu teritorije?

Kako, inače, drugačije razumeti nameru Prištine da realizuje ovakvu Platformu, pri čemu poručuje da je ona osnova za dijalog sa Beogradom, osim kao direktnu provokaciju Beogradu, koji je više puta poručio da neće dozvoliti napad i ugrožavanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Vučić je nedavno, na Minhenskom forumu, rekao da je ono što su kosovski Albanci dostavili Skupštini kao platformu za nastavak dijaloga sa Beogradom zapravo – platforma protiv dijaloga.

Oni kažu sve mora da bude u skladu sa njihovim ustavom, da se čuva, kako kažu, teritorijalni integritet i suverenitet Kosova. Ako je to tako, šta onda tražite od nas, šta je to što želite od nas? Ja to ne razumem. Ako je to tako, dobro da ste nas obavestili i videću kako će i na koji način da na to da odgovaraju u budućnosti i kako će to da objasne bilo kome u svetu – rekao je tada Vučić.

Oni (Priština) su doneli platformu da se ne sme narušiti teritorijalni integritet Kosova, a Srbija mora da nas prizna – primetio je Vučić i ponovio da za Srbiju ta opcija ne dolazi u obzir.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter