Izvor:
02.04.2019 u 12:05
0

PROBLEMI MANJINA NA KOSOVU: Nisu dovoljne samo reči, potrebni su nam mehanizmi koji će naterati institucije da rade!

Problemi sa kojima se suočavaju nevećinski narodi na Kosovu, kao i zastoj u dijalogu između Beograda i Prištine, bile su glavne teme razgovora potpredsednika Vlade i ministra za zajednice i povratak u ostavci Dalibora Jevtića i visokog komesara za nacionalne manjine OEBS Lambertom Zanijerijem i ambasadorom OEBS-a na Kosovu Janom Bratuom.

Među problemima sa kojima se suočavaju manjine su neimplementacija odluka, problem uzurpirane imovine kao i problemi koji stoje na putu povratka raseljenih lica, zastupljenost i zapošljavanje nevećinskih naroda u institucijama.

Na sastanku u Prištini je istaknuto da je poznavanje i učenje jezika jedna od ključnih stvari kako za bolju komunikaciju između naroda, ali i za saradnju na svim poljima u društvu.

Moramo dati šansu za promenu trenutne situacije. Naš cilj i interes je mir i na ovom cilju moramo svi zajedno raditi. Nadam se da će se u narednom periodu desiti pozitivni pomaci oko rešavanja ključnih stvari i iskreno mislim da će se dati šansa dijalogu – rekao je Jevtić.

Kada je u pitanju povratak raseljenih, Jevtić je napomenuo da neke opštine na Kosovu, povratnici čak i ne mogu da posete svoja imanja, kuće.

Takođe je u ovom celom procesu veliki problem i uzurpirana imovina, kazao je on, istakavši da ako se na ozbiljan način ne pristupi rešavanju ovog problema, nećemo imati ni ozbiljnijih pomaka kada je reč o povratku.

Nisu dovoljne samo reči, koje slušamo već dve decenije, već su nam potrebni mehanizmi koji će institucije naterati da rade svoj posao kada je o ljudskim pravima na Kosovu reč. Mislim da je poslednji izveštaj Stejt departmenta vrlo jasno ukazao na probleme. Sada je pitanje kada će i kako institucije na Kosovu krenuti u rešavanje istih – istakao je Jevtić.

Zanijer se složio da postoje problemi i da se oni moraju rešavati kroz dijalog na svim nivoima između dva naroda na Kosovu.

Istakao je da će ukazati na probleme koje Srbi na Kosovu imaju i tokom sastanaka koje bude imao i sa ostalim zvaničnicima i rekao da smatra da je potrebno veće učešće nevećisnkih naroda u instituciajama na Kosovu, navodi se u saopštenju iz kancelarije Jevtića.

Zanijer je imao sastanke i sa drugim predstavnicima privremenih institucija u Prištini.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/printscreen/@RT_com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter