Izvor: euronews.rs
08.08.2023 u 18:26
0

PUT KA DALJOJ ESKALACIJI: „Strategija zastrašivanja“, talas optužnica i hapšenja Srba na Kosovu – DOKLE ?

Za nepunih 24 sati pripadnici kosovke policije priveli su dvojicu muškaraca, Srba osumnjičenih za navodne ratne zločine na teritoriji Kosova i Metohije. Reč je o još dva slučaja u „talasu“ optužnica koji je stigao u isto vreme kada je i počela kriza na severu Kosova izazvana nasilnim upadom kosovskih specijalaca u opštinske zgrade. Advokati koji brane optužene kažu da optužnice za cilj imaju da se poveća već postojeći pritisak na kosovske Srbe, a o uhapšenima se, kako dodaju, praktično ne sprovodi nikakva istraga sve do samog trenutka hapšenja.

Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic

U subotu je prvo Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila da je na prelazu Merdare uhapšen interno raseljeni Srbin Momir Pantić. On je pre sukoba živeo u Istoku, a Kancelarija je saopštila da „Priština hapsi Srbe pod izgovorom za navodni ratni zločin i unapred im presuđuje, na taj način šaljući nedvosmislenu poruku da na svojim vekovnim ognjištima nisu ni dobrodošli ni poželjni“. Samo nekoliko sati kasnije prištinske vlasti uhapile su još jednu osobu osumnjičenu za navodne ratne zločine u opštini Istok. Kako je saopštila Uprava policije u Prištini, u selu Ljubožda kod Istoka uhapšen je Ž.Z. (69), za koga kažu da je bivši komandir podstanice policije u Rakošu. Njima je Sud u Prištini odredio pritvor od 30 dana, na šta su branioci uložili žalbe.

Ova nova hapšenja usledila su samo nekoliko dana pošto je u Osnovnom sudu u Prištini počelo suđenje Slađanu Trajkoviću koji je uhapšen još 15. decembra u južnom delu Kosovske Mitrovice, zbog navodnog ratnog zločina pričinjenog u okolini Vučitrna 1998. i 1999. godine.

Kosovo-online

Za dva meseca od početka nove runde napetosti na severu KiM, spisak uhapšenih i optuženih Srba tako se značajno proširio. Vlasti u Beogradu neretko su tvrdile i da su mnogi uhapšeni u prethodnim nedeljama bili „ozbiljno malteretirani i tučeni“. Kancelarija za KiM saopštila je u subotu da je kosovski premijer Aljbin Kurti krenuo u „lov na Srbe povratnike“, te da je reč o „politički motivisanim hapšenjima“. Sa druge strane, iz Prištine tvrde da sve rade na osnovu dokaza, a Kurti je naveo da kao premijer nema uticaj na istrage i hapšenje.

UŽIVO PREDSEDNIK VUČIĆ: Uprkos problemima INFLACIJA PADA! Beograd nećete prepoznati za 4 godine, biće jedan od NAJLEPŠIH GRADOVA!

Advokati poručuju da su mnoga hapšenja neosnovana, te da je jedna od poruka prištinskih vlasti i da oni koji pomišljaju da se vrate na Kosovo od toga odustanu.

„Nikakva se istraga ne sprovodi do trenutka hapšenja, i onda od trenutka hapšenja javni tužilac počne to da radi. To radi toliko sporo, da dugotrajnim pritvorom višestruko krši ljudska prava, prava na odbranu i efikasno vođenje postupka. On se onda opravdava raznim načinima, najčešće da imaju mnogo predmeta. To nije opravdanje za čoveka koji je u pritvoru, prođe i godinu i po ili dve od trenutka hapšenja do suđenja, što je predugo“,

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter