Izvor: BSC HAPPY/DW
08.08.2023 u 17:37
0

AMERIČKE DEMOKRATE I NJIHOVI SATELITI IZ EVROPSKE UNIJE – traže jači pritisak na Srbiju i Vučića!

Politika Zapada prema Srbiji previše je popustljiva u pogledu Kosova, tvrde šefovi spoljnopolitičkih odbora parlamenata u Nemačkoj, SAD, Britaniji i drugim zemljama. Oni zahtevaju jači pritisak na Srbiju i Vučića.

„Predsednik Srbije Vučić vodi u sve veću eskalaciju napetosti sa Kosovom. Zapad je uzdržan u kritici – a taj pristup više ne funkcioniše, kažu političari zaduženi za spoljne poslove“, piše nemačka štampa. Pismom, koje su potpisali „vodeći političari zaduženi za spoljne poslove različitih zapadnih država“ traže od šefova diplomatija EU, SAD i Velike Britanije „kritičniji odnos“ prema Vučiću. „Pokušaji Srbije da ometa demokratske izbore na Kosovu moraju javno biti kritikovani kao strano mešanje, moraju se preduzeti konkretne mere da se Srbija pozove na odgovornost ukoliko nadalje bude podrivala slobodne i poštene izbore“, piše u tom pismu.

KAKO AMERIKA KLIMATSKIM ORUŽJEM POKUŠAVA DA VLADA? ALEKSANDAR PAVIĆ ekskluzivno za BSC HAPPY PORTAL (VIDEO)

Najistaknutiji potpisnici su šef spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Mihael Rot, kao i Bob Menendez, čovek koji je na istoj poziciji u američkom Senatu. Osim nemačkog socijaldemokrate i američkog demokrate, pismo su potpisali i šefovi odbora za spoljnu politiku u parlamentima Velike Britanije, Češke, Ukrajine, Irske, Estonije, Letonije i Litvanije, kao i drugi političari nižih funkcija. Od potpisnika iz Nemačke, tu je još jedan Socijaldemokrata, poslanik Adis Ahmetović iz Odbora za spoljne poslove. Tu su i dvojica političara Zelenih, šef odbora za Evropske poslove Anton Hofrajter i član tog odbora Boris Mijatović.

„Diplomatija odvraćanja“

Prema njihovom sudu, Zapad je previše popustljiv prema Srbiji i Vučiću. „Tražimo da međunarodna zajednica izvuče pouke iz naše prošlosti i obezbedi da ne vodimo beogradocentričnu politiku na Balkanu“, navodi se u pismu. Podseća se da se Kosovo suočilo sa „znatnim reperkusijama“ nakon pokušaja da četiri gradonačelnika uđu u kancelarije na severu Kosova. Dodaje se da nema ravnopravnog tretmana obeju strana, jer je „manjkalo pritiska“ na Srbiju posle hapšenja trojice kosovskih specijalaca i napada na vojnike Kfora.

Potpisnici pisma traže da se razmotri „deterrence diplomacy“ prema Srbiji, što se može prevesti kao „diplomatija zastrašivanja“ ili „diplomatija odvraćanja“. To bi, navode, moglo da spreči novo zaoštravanje bezbednosne situacije na severu Kosova.

Politika EU i SAD „popustljiva“ prema Srbiji

U pismu se ističe da su otkrića „skladišta oružja“ na severu Kosova i izveštaji o „krijumčarenju oružja“ pojasnili koliki su rizici od nove eskalacije. „Kosovo je suverena država i funkcionalna demokratija. Ta činjenica treba da bude osnov za našu zajedničku politiku u trenutnoj krizi“, piše u pismu.

EU i SAD vode „popustljivu politiku“ prema Srbiji iz straha da „Beograd ne pređe u ruski tabor“, a „Vučićeva vlada ne učestvuje u sankcijama protiv Moskve“, takođe se navodi u tekstu. „Ruski predsednik Vladimir Putin u srpskom stanovništvu uživa simpatije dok mnogi Srbi odbijaju punopravno članstvo njihove zemlje u EU – članstvo koje nije na vidiku“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter