Izvor:
05.06.2017 u 00:57
0

PUTIN NE DA REPUBLIKU SRPSKU: Dodik otkrio šta mu je rekao predsednik Rusije! (video)

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin je rekao prvom čoveku Republike Srpske da će Moskva u spoljnoj politici zadržati iste stavove i braniti međunarodno pravo, a samim tim i međunarodni subjektivitet Republike Srpske

Putin i Dodik razgovarali su u Sankt Peterburgu o razvoju saradnje Rusije i Srpske, te konstatovali da je to u obostranom interesu. Sastali su se na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, navodi agencija Tass.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je odličnim susret u Sankt Peterburgu sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, koji je izrazio zadovoljstvo razvojem projekata u Srpskoj.

Dodik je za rusku agenciju Sputnjik rekao da je razgovor sa Putinom bio sadržajan, srdačan i odličan, te da je reč o sastanku u kontinuitetu.

Putin je rekao predsedniku Srpske da će Ruska federacija, u spoljnoj politici, zadržati iste stavove i braniti međunarodno pravo, a samim tim i međunarodni subjektivitet Republike Srpske.

Znamo da je Rusija na različitim globalnim i na multilateralnom nivou, uvek bila na strani međunarodnog prava i da je to pravo veoma principijelno upražnjavala i nije dozvolila nikakve stereotipe, kao što su oni koji su se širili godinama o Srpskoj, o navodnoj stalnoj krivici, dežurnom krivcu i mnogo čemu drugom – naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je Putina informisao i da je počela izgradnja Srpsko-ruskog pravoslavnog centra u Banjaluci, koji će imati rusku crkvu i sadržaje gde se mogu odvijati obrazovni, izložbeni i drugi sadržaji, organizovati razgovori.

Predsednik Srpske je dodao da se zahvalio Putinu na principijelnom stavu Ruske Federacije koji se pokazuje na svim multilateralnim nivoima, pa i na globalnom nivou, kao što je u Savetu bezbednosti UN, kada je reč o izveštajima o BiH.

– Tamo se prezentuju činjenice, a ne održavaju se stereotipi koji u sebi sadrže netačne podatke. U svakom slučaju, razgovarali smo i o impresijama samog foruma ovde u Sankt Peterburgu, i naravno, bilo je prilike da mu se zahvalim na pozivu da učestvujem. Ovo je deseti put u kontinuitetu da sam na jednom ovako značajnom skupu – rekao je Dodik.

Predsednik Dodik razgovarao je i sa predsednikom Zakonodavne skupštine Sankt Peterburga Vječislavom Makarovim, generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, potpredsednikom ruske Vlade Dmitrijem Rogozinom i savetnikom predsednika Ruske Federacije za ekonomske poslove Sergejom Glazjevim.

– Republika Srpska je na Međunarodnom ekonomskom forumu dobro predstavljena i postaje sve vidljivija u svetu – izjavio je predsednik Srpske.

Dodik je naveo da Srpska zadržava pažnju važnih ljudi u Rusiji i da je to za nju veoma važno.

– Za Republiku, koja je okružena sa dosta problema vezanih za svoj politički status u samoj BiH i u poimanju drugih, pre svega Zapada, veoma je važno da ovde bude na pravi način predstavljena – rekao je predsednik Srpske.

Predsednik Srpske je naglasio da je tokom posete Rusiji i učešća na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu razgovarano o brojnim privrednim pitanjima i saradnji sa ruskim kompanijama.

– Razgovarali sa predstavnicima "Zarubežnjefti" i ponovo je ojačano naše uverenje da zajednička saradnja, vezana za Rafineriju ulja i nafte i distributivni sistem naftnih derivata, ima šansu da se razvija i da nema nagovešataja da bi taj sistem mogao biti ugrožen, kako to neki spekulišu – zaključio je Dodik.

informer.rs
foto:printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter