Izvor:
08.03.2018 u 15:22
0

RASIM LJAJIĆ: Rešenje problema oko brašna za mesec dana!

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da bi problemi oko uvoza brašna iz Srbije u Makedoniju trebalo da budu rešeni za mesec dana.

Prva sednica mešovitog srpsko-makedonskog Komiteta trebalo bi da se održi u Beogradu 14. marta, a na toj sednici biće traženo dugoročno održivo rešenje za uklanjanje svih vancarinskih barijera i povećanje trgovinske razmene dve zemlje, rekao je Ljajić.

– Juče smo počeli sa rešavanjem ovog problema i trebalo bi da on bude rešen za mesec dana. Mi smo u poslednjih osam godina imali 13 barijera za brašno, a trajnog rešenja nema bez dogovora koji smo postigli i oročili za mesec dana – kazao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, nijedna ekonomija od 10 miliona stanovnika ne može sama da ostvari ekonomski napredak.

– Glavne barijere zbog kojih stagniramo su političke, koje stvaraju lošu klimu za ekonomsku saradnju, ali i carinske. Zbog ovakvih barijera koje imamo i koje smo i drugima pravili, stagniramo i želimo slobodan protok roba. Logistički troškovi na Zapadnom Balkanu su 16 odsto BDP-a, a u Evropi osam odsto – napominje Ljajić.

Kaže da Srbija sa zemljama u regionu ne stoji loše što se rominga tiče, ali da postoje druge vrste prepreka za zajedničko tržište.

– Prvo tu su političke prepreke, neke to asocira na stvaranje Jugoslavije što je besmisleno, drugo protekcionističke mere, jer neko nastoji da zaštiti svoje male sektore, a treće CEFTA ne funkcioniše. Ona će ili stagnirati ili moramo da pređemo u veći stepen integracije što vodi ukidanju barijera – ističe ministar Ljajić.

Ljajić je istakao da, što se stranih investicija tiče, Srbija prednjači u regionu.

– Ali uzmite region kao celinu, rezultati su katastrofalni. Do 2015. godine, Mađarska je privukla tri i po puta stranih investicija više nego ceo region zajedno. Nemamo kapacitete kao pojedinačne zemlje, naša preduzeća su nekonkurentna na globalnom tržištu, a udruživanjem imamo neke šanse – dodaje Ljajić.

Izvor: Kurir
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter