Izvor:
05.06.2019 u 16:23
0

RUŽIĆ SE SASTAO SA KOORDINATORKOM SIGMA ZA SRBIJU ANIKOM UDELEP: Srbija je lider promena na ovim prostorima!

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić sastao se sa koordinatorkom SIGMA za Srbiju Anikom Udelep sa kojom je razgovarao o poslednjem izveštaju ove međunarodne organizacije, koji predstavlja osnov za izradu Izveštaja Evropske komisije o napretku reforme javne uprave.

– Srbija je napravila veliki napredak u svim oblastima – istakla je Udelep ističući da SIGMA vidi našu zemlju kao lidera promena na ovim prostorima.

Ona se zahvalila na vidljivoj posvećenosti i doprinosu Ministarstva i ostalih uključenih institucija da obezbedi sve informacije i podatke koje su važne za kvalitet izveštaja, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Udelep je istakla da joj je drago da je javna uprava puna kvalitetnih ljudi i da Vlada Srbije sve više kako unapređenjem zakonodavnog okvira, tako i određenim aktivnostima, čini da se kvalitetni kadrovi zadrže i da im se obezbede uslovi za razvoj karijere.

Istovremeno, važno je da se još više radi na implementaciji donetih propisa.

Ministar Ružić kazao je da to ministarstvo koordinira reformom javne uprave i da izveštaj SIGMA predstavlja dobar presek učinjenog kada se definišu dalji pravci razvoja reforme javne uprave.

Izveštaj SIGMA za 2019. godinu fokusiran je na dve oblasti – javna služba i upravljanje ljudskim resursima i kvalitet pružanja usluga.

Kada je prva oblast u pitanju zabeležen je napredak u pet od ukupno sedam indikatora kojima se meri. Najznačajniji napredak je postignut u uspostavljanju pravnog okvira, adekvatnost i obim same politike, njenu primenu u praksi i institucionalnu strukturu za profesionalno upravljanje ljudskim resursima.

Pohvaljen je i nov način merenja efikasnosti rada i zapošljavanja državnih službenika, dok još uvek treba da se na rukovodilačka mesta zapošljavaju lica na bazi kompetitivnog postupka.

U oblasti Pružanja usluga istaknut je snažan podsticaj digitalizaciji sa označenim napretkom u tri od četiri indikatora.

Navodi se da se stvaraju servisi okrenuti građanima i da se usluge pružaju fer i efikasno, kao i da su one dostupne, međutim tu se očekuje još napretka.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter