Izvor: Happy BSC
23.12.2021 u 22:46
0

ŠAINOVIĆ ZA HAPPY TV: Inicijativa „Otvoreni Balkan“ bi trebalo da bude armatura stabilnosti i mira u regionu

Hiljade osoba je izašlo na ulice u Tirani u znak protesta zbog dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Protest je organizovao nekadašnji albanski premijer Sali Beriša, a uporedo sa ovim događajem na Kosovu, u opštini Štrpce, počelo je zastrašivanje našeg naroda. 

Koliko su ova dva događaja povezana i da li su možda snajperi u Albaniji čekali na nečiji mig ili ne, rečeno nam je u emisiji „Na pravom mestu“. 

Gosti emisije su bili Dejan Anđus-novinar, Zoran Anđelković-predsednik Privremenog Izvršnog veća za  Kosovo i Metohiju i Nikola Šainović-bivši potpredsednik Vlade Jugoslavije. 

– Ne mogu precizno da odgovorim na ovo pitanje jer nemam toliko informacija koliko imaju moji sagovornici koji su dugo vremena bili u politici. Mogu da govorim na osnovu zdrave logike, toliko iskustva imam. U početku sam zagovarao saradnju sa Edijem Ramom. Mislio sam da je dobro da on bude taj koji će predvoditi Albaniju. Saradnja sa Albanijom danas je maksimalna. Situacija je tamo  takva da je Rama  pritisnut od strane ekstremista i  Beriše. Oni  pokušavaju da ga obore na ulici. Smatraju ga izdajnikom ali on uspešno tome odoleva. Demonstranti su slični kao i u Beogradu. Vlast  može da se smeni samo na izborima, jednog lepog dana… Ne smatram da nam preti bilo kakva opasnost od zvanične Albanije niti od njene opozicije. Pitanje je samo ko stoji iza albanskih opozicionara? Ja sam zagovornik dobrih odnosa sa svim velikim silama, a posebno sa SAD, jer znam koliko je opasno biti u konfliktu sa njima. Ne bih se olako osuđivao da dam ocenu ko bi mogao da pokreće zavereničku politiku u Albaniji-kazao je Anđus. 

-Verovatno će biti pritisaka sa Zapada na Srbiju. Vučić je sada između čekića i nakovnja kada je u pitanju svetska politika prema Srbiji. Neće se dozvoliti da dođe do pogroma. Radi se više o političkoj igri-rekao je Anđus. 

-Mislim da ovde nije reč o spletu okolnosti. Sali Beriša je bio  premijer i predsednik Albanije. On je potpomogao 1997. godine da se oružje prebaci iz albanskih skladišta na teritoriju Kosova i Metohije. Reč je o više miliona puščanih metaka. On je radikalizovan i pomagao je OVK na KiM. Bio sam u Tirani kada je demoktraska stranka pokušala da obori Ramu, ali im nije pošlo za rukom jer je Rama dobio izbore te godine. Sali Beriša je na crnoj listi SAD zbog korupcije i kriminala zbog svega onoga što je radio na severu Albanije. To bi trebalo posmatrati kao prilika da se napadne Edi Rama, a ne „Otvoreni Balkan“. Sali Beriša je pre dve godine podržao Mali Šengen. Istraživanja su pokazala da 76 odsto ljudi u Albaniji pozitivno ocenjuje „Otvoreni Balkan“ jer vide svoje benefite. Sama činjenica da se nekoliko puta godišnje sastaju Vučić i Rama pokazuje relaksaciju situacije i ukupnih odnosa. S druge strane imamo jednu začaurenu situaciju u Prištini. Oni ne prihvataju ništa jer su naučili sve da dobijaju, a da ništa ne preduzimaju. Ceo svet samo njima da čini i da im daje, jer ih je svet stvorio i gajio. Politički analitičari sa Kosova prozivaju Kurtija upravo zbog toga. Oni ne mogu da napreduju ni u ekonomskom ni u političkom smislu ukoliko hoće da delove Vašingtonskog sporazuma parcijalno poštuju. To mora da ide u paketu.  U Evropskoj uniji mnogi nisu oduševljeni „Otvorenim Balkanom“. Svi vole malu Srbiju kako bi lakše upravljali i bili glavni nad nama-kazao je Anđelković. 

-Za BiH je izuzetno važno priključenje „Otvorenom Balkanu“. Trebalo bi da svi Bošnjaci imaju jedan prostor u kojem će da rade, da se školuju.  Da neko iz Sarajeva dođe da radi u Beogradu, neko iz Novog Pazara u Sarajevo… Međutim, oni se plaše raspada BiH. Kada nema čvrstih granica, onda niko ne želi da pripada nekome i nema tog straha od raspada! Ta komunikacija je vrlo važna u svakom smislu- ljudskom, ekonomskom, tehnološkom… Samo ne razumem Crnu Goru zašto je protiv „Otvorenog Balkana“? Mislim i na vladu i na Mila Đukanovića. Njihovo obrazloženje je potpuno suludo, smatraju da će im to usporiti ulazak u EU. Tu nema logike! To je benefit za njihovu budućnost. Ako ih prime u EU, izaćiće iz „Otvorenog Balkana“. To je barem jednostavno-objasnio je Anđelković. 

-Ništa nije od juče i sve ima svoje korone. Posle Dejtona je Milošević organizovao Kritsku konferenciju balkanskih zemalja 1997. godine. Tema je bila „Balkan, balkanskim narodima“. Čak je i ondašnji premijer Albanije, Fatos Nano, rekao da je Kosovo unutrašnji problem Srbije. Bio je veliki interes za tu saradnju. Na tom sastanku nije bilo stranih sila. Međutim, strateški cilja Amerike nije bio ostvaren i krenuli su na Kosovo i sad se događa isto. „Otvoreni Balkan“ je slična stvar. Sad Amerika ne može da se meša jer su se prilike promenile. Ne može ni EU. Ova situacija sada ima mnogo veće šanse, generalno. Mislim da su svi ovi događaji recidivi jedne stare situacije i u Albaniji i na Kosovu.  Promenilo se vreme i ciljevi. Stabilnost Albanije i Srbije će doprineti boljoj saradnji obe zemlje i spuštanju tenzija.  Kurti i Kosovo se ponašaju kao da nje Albanija talac za njihove ciljeve. Albanija to ne prihvata-kazao je Šainović. 

– Kada je reč o hapšenju Srba,  Kurti igra na tu kartu da se prikaže kako je sav kriminal na srpskoj strani, a da su Albanci sasvim čisti, što je smešno i tužno i liči na očajnički potez. Neće mu doneti ništa dobro. On neće lako da ode, kao što neće ni Haradinaj ni Beriša da nestane, jer je neko u njih dugo ulagao.  Beriša i Haradinaj su sukobljeni ko će da bude prvi među njima, a imaju problem što njihovo vreme prolazi. Haradinaj hoće da ruši Kurtija jer je „blag“ prema Srbiji. Ova inicijativa „Otvorenog Balkana“ bi trebalo da bude armatura i da pokaže da Balkan može sam da  održi stabilnost. Balkan nije bure baruta, kako nas Zapad naziva. Oni to vole tako da kažu kako bi mogli da intervenišu po regionu. Ove političke napade moramo da izdržimo jer su to prolazne neprijatnosti-rekao je Šainović. 

-Jedan od vidova održavanja Republike Srpske je i održavanje dobrih odnosa sa Sarajevom. Koliko god to nekome izgledalo kontradiktorno, nije! Jer kadi se sastajete sa Izetbegovićem spušta se nivo krize u Bosni i Hercegovini,  a kad spuštate nivo krize, onda je sigurnija Republika Srpska. Mi moramo da negujemo taj aktivan politički pristup. Ja sam za suočavanje sa problemom, ako ne možemo da prođemo kroz barikadu, mi ćemo proći sa strane. To nije lako, ali podržavam takvu politiku. Mi smo pokazali našom spoljnom politikom da to umemo.  Ne treba da se bojimo naših aktivnosti i da pokažemo svetu da Srbija ima duboki koren i da nismo nacionalistička tvrđava. Srbija samo brani interese svog naroda. Ovakve političke inicijative su put ka miru u regionu-objasnio je Šainović. 

-Veza između političkog Sarajeva, Prištine i dela Podgorice je u tome da oni žive u uverenju da je problem Srbija u „Otvorenom Balkanu“. Sarajevo smatra da bi trebalo prvo slomiti Dodika. U Crnoj Gori postoje snage koje kažu da bi se trebalo osloboditi pritiska Srbije, a u Prištini Srbija bi trebalo da prizna Kosovo, pa tek onda da se priča o drugim stvarima. To su njihovi stavovi.  To je jedna ista strategija i zato oni nisu u „Otvorenom Balkanu“ jer ne umeju da razgovaraju o saradnji dok ne ostvare svoj ultimativni cilj. Mi bismo trebali uvek lepo da ih zovemo i da ne plačemo što oni nisu prišli, već da odmaknemo korak dalje i da ih onda tako privučemo-kazao je Šainović. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter