Izvor:
31.01.2019 u 15:21
0

SASTANAK VUČIĆ-DODIK „Na proleće radovi na autoputu do Sarajeva“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, a jedna od tema o kojoj je bilo reči jeste i situacija na Kosovu i Metohiji, ali i unapređenje odnosa Srbije sa BiH.

– Trgovinska razmena sa BiH je dostigla vrhunac, i bližimo se cifri od dve milijarde evra. Prvi smo trgovinski partneri. Bilo je i reči o drugim projektima. Nadam se da ćemo tokom kasnog proleća, ili do kraja juna početi radove na izgradnji autoputa kojim ćemo spojiti Bjeljinu preko Kuzmina sa autoputem Beograd-Zagreb i tako ćemo imati autoput Beograd – Bjeljina – rekao je Vučić.

Dodao je da će BiH raditi dalje autoput prema Brčkom i Doboju i dalje već imaju autoput prema Banjaluci, kao i da se nada da će "BiH produžiti taj autoput dalje od Brčkog do Tuzle i Sarajeva, ako je to putanja koju su izabrali".

To je, kaže, snažan podsticaj za saradnju dve zemlje. Prema njegovim rečima, do 1. juna Srbja će završiti projektnu dokumentaciju za taj deo i na tome se uveliko radi, a dodao je i da je Srbja preuzela na sebe da izgradi most preko Save, čija je vrednsot oko 100 milona evra.

Kazao je i da je Dodika upoznao sa svim onim što se dešava u Srbiji, a posebno u odnosima Beograda i Prištine, kada je reč o ukidanju ili neukidanju takse koje je Priština uvela protiv Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i potencijalnom nastavku dijaloga.

Srpski predsednik je rekao da je sa Dodikom dogovorio nekoliko stvari, među kojima je nastavak podrške mladim preduzetnicima do 35. godine, u okviru koga su novac podjednako davali RS i Srbija.

– Ne samo da će program, biti nastavljen, već će Srbija umesto dosadašnjih 500.000 evra, izdvojiti milion evra, za podršku mladim privrednicima, dok će RS i dalje izdavaji pola miliona evra. Želimo napredak ekonomije, rast i razvoj, dodatno ćemo pomagati opštine u RS – kazao je Vučić, istakavši da se Srbija uprkos taksama i dalje brže i bolje razvija.

Nisam video Gruevskog

Kako je rekao, danas je sa izenađenjem pročitao vest da se video sa Nikolom Gruevskim.

– Nismo se videli sigurno tri godine – rekao je Vučić, koji se ironično kazao da će ubuduće zamiliti kabinet makedonskog premijera Zorana Zaeva da izdaje saopštenja sa njegovih sastanaka.

Komentarišući izjavu ministra prosvete Mladena Šarčevića o učešću i podršci profesora fakulteta protestima koji se svake subote održavaju u Beogradu, on je kazao da nije najsrećniji zbog toga.

Kako je kazao, mnogi iz parije i koalicioni partneri se često sklone kada treba saopštiti nešto teško ili loše. Ipak, kaže, nije mu teško da se bori, i da je uveren da većina građana Srbije to vidi, koja poštuje rad, marljivost i poštenje, i koja na izborima to ume da nagradi.

– Stalo mi je do mišljenja svakog čoveka, svakog nastavnika, i verujem da ćemo umeti zajednički oko najvažnijih stvari da raumemo da probleme rešavamo, a ne da ih ostavljamo za budućnost – istakao je on.

"Zabavlja me hrvatska štampa"

Na pitanje novinara o "kampanji hrvatskih medija u vezi sa protestima", Vučić je rekao da je to jedna od retkih stvari koja ga u moru problema sa kojima se suočavam zabavlja, to je pisanje hrvatske štampe".

– Ako oni toliko navijaju da u krvi odem, da nestanem, te pišu da je grotlo ovde, prevratnička atmosfera, mora da sam nešto mnogo dobro uradio za Srbiju u prethodnom periodu – rekao je on.

Naveo je i da je "Hrvatska takmičarska nacija kao i mi", i da bi neki želeli da se neko ranije vreme vrati.

– To možete videti kada čitate njihovog glavnog ideologa Davora Štira. Tu vidite koliko pate za starim rukovodstvom u Srbiji, a koliko su oprezni kada govore o Srbiji pod Vučićem, jer je ona neuporedivo snažnija nego ranije – kazao je on, istakavši da Srbija želi dobre i najbolje odnose sa Hrvatskom, želi još mnogo toga da uradi sa tom zemljom, kao što je uradila za pripadnike hrvatske manjine.

Fabrika "Linglonga" u Zrenjaninu

Srpski predsednik je najavio je da će krajem marta u Zrenjaninu početi radovi na izgradnji fabrike "Linglonga", kompanije koja proizvodi automobilske gume, što je investicija od gotovo milijardu dolara. Kazao je i da je jutros imao dobar sastanak sa predsednikom te kompanije i novom kineskom ambasadorkom.

– Krajem marta otpočinjemo radove na izgradnji velike fabrike, inevsticija od skoro milijardu dolara. Srednji Banat i Zrenjanin mogu da se raduju – rekao je Vučić, dodavši da je ta investicija mnogo veća od "Drekslmajera", i da će doneti mnogo novog za Banaćane.

On je kazao da ne zna "kakva će mu biti sudbina" nakon što predloži građanima Srbije svoj plan o Kosovu i Metohiji, ali je dodao da se plaši da do toga neće ni doći, jer je situacija sa taksama pokazala da je s Prištinom teško postići bilo kakvo rešenje.

– Nisam optimista, ali to ne znači da ću da privlačim političko poverenje zasnovano na licemerju, već ću da govorim istinu narodu, ma koliko to bolelo i ma koliko morao da gubim političke poene – kazao je on.

To je odgovorio na pitanje kakvu reakciju javnosti očekuje kad iznese svoj stav o Kosovu, budući da je košarkaški reprezentativac Nikola Kalinić prošao "kao bos po trnju", jer je rekao da smatra da je krajnje vreme da se reši kosovski problem i da se nastavi dalje.

Vučić je rekao da je sa pažnjom pročitao Kalinićev intervju i da mu je bio interesantan, i ističe da Srbi umeju da budu licemeri, jer znaju da osude i kažu najružnije reči, ali im nije lako da kažu šta nije tačno od onoga što je Kalinić izneo.

– To što vas neko osudi u jednom danu, ne znači da će tako rasuđivati i buduće generacije – rekao je Vučić i dodao da je Kalinić odličan sportista koji je zadužio Srbiju i doneo mnogo medalja svojim klubovima.

Vučić kaže i da zna svoju sudbinu ukoliko mu se ukaže šansa da bilo šta predloži narodu i da od toga neće bežati, ali da se plaši da u tu situaciju nećemo ni doći.

– Zato što ova situacija sa taksama urušila svaku vrstu kredibiliteta razgovora i poverenja – rekao je on.

Dodik pozvao Vučića da poseti BiH

Pedsednik RS Milorad Dodik rekao je da je ovo bila prilika da odnosi RS i Srbije dodatno prodube, da brojke pokazuju da nikada nije bilo bolje, kao i da nema opštine u RS gde nije investirano iz srpskog budžeta.

– Posebno sam zadovoljan činjenicom da sve to nastavljamo da radimo i kada je reč o privrednoj saradnji. Tamo gde se u RS pojavi neki investitor iz Srbije ili strani investitor, moći će da koristi podsticajna sredstva koja će obezbediti Srbija i RS – naveo je Dodik.

On je u Beograd stigao nakon što je sa druga dva člana Predsedništva BiH boravio u poseti Briselu. Kako je kazao, tamo je bilo reči o upitniku EU kada je reč o BiH.

– Druga stvar je formiranje organa vlasti, i to sprečava BiH da pošalje dobru poruku za moguće investitore – naveo je on.

Kazao je i da je Srbija nezaobilazan faktor bezbednosti i razvoja u regionu. Kazao je i da je pozvao Vučića u ime Predsedništva BiH da poseti Federaciju. Kako je kazao, raduju ga podaci o ekonomskim pokazateljima Srbije.

– U ime Predsedništva sam pozvao Vučića da poseti BiH i da tamo nastavimo razgovore o saradnji – rekao je Dodik.

On je kazao da u RS ne postoji spremnost i podrška da se ide putem NATO-a, podsetivši da je Narodna skupština RS usvojila rezoluciju o vojnoj neutalnosti.

Na pitanje da li će RS odloleti pristicima da BiH postane članica NATO-a, Dodik je rekao da oni žive u stanju pritiska i da su oni uvek prisutni, ali da RS dobro reaguje na njih, kao i da ne vidi benefite koje bi NATO doneo.

– “NATO se nije potrudio da dođe u BIH i kaže "hajde da otvorimo fabrike, koje će da proizvode pertle za naše čizme", nego stalno pokušavaju da nametnu veće troškove. Treba nam sto odsto više sredstava za vojsku, mi to nemamo, i to je ključni razlog” – rekao je Dodik.

Promena imena RS je nemoguća

On je rekao da inicijativa za promenu imena RS nije u skladu sa Ustavom, kao i da se ne sme dozvoliti rasprava o tome.

– To je nemoguće. Nije u skladu sa Ustavom. Da je RS nešto učinila i rekla nešto slične težine, verovatno bi se u serijama održavali međunarodni sastanci da se osudi Milorad Dodik i RS za antidejtonsko ponašanje – rekao je Dodik na zajedinčkoj konferenciji sa predednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodik je kazao i da se ne sme prihvati ni rasprava o tome, jer ne veruju Ustavnom sudu.

Blic
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter