Izvor: HappyBSC
23.12.2021 u 19:04
0

SELAKOVIĆ: Veliki prostor za intenziviranje saradnje Srbije i Zambije

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarao je danas telefonom sa ministrom inostranih poslova Zambije Stenlijem Kakubom. 

Selaković je u razgovoru podsetio na dugu tradiciju saradnje Srbije i Zambije iz vremena antikolonijalne borbe afričkih naroda, kao i u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja, čemu su pečat dali i lični odnosi jugoslovenskog predsednika Tita i oca zambijske nacije Keneta Kaunde. 

On je istakao da je unapređenje odnosa sa zemljama Afrike jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, što potvrđuje i broj naših diplomatsko-konzularnih predstavništava na tom kontinentu i upoznao sagovornika sa namerom da Srbija uskoro, po završetku rekonstrukcije naše ambasade u Lusaki, nakon dugog niza godina ponovo imenuje ambasadora u Zambiji. 

– Naša je želja da Lusaka postane regionalni centar diplomatske aktivnosti Srbije – rekao je Selaković. 

Sagovornici su se saglasili po pitanju potrebe intenziviranja ekonomske saradnje i potpisivanja niza međudržavnih sporazuma. 

Selaković je ministra Kakuba upoznao sa rezultatima reformi i ekonomskim uspesima Srbije i izrazio spremnost za razmenu znanja i iskustava. 

Jedna od tema razgovora bila je i epidemiološka situacija, a ministar Selaković ponudio je Zambiji pomoć u antikovid vakcinama. 

Šef srpske diplomatije je i ovom prilikom Zambiji i njenom političkom rukovodstvu zahvalio zbog doslednog stava po pitanju Kosova i Metohije, istakavši da Srbija visoko ceni takvu poziciju svog tradicionalnog prijatelja, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter