Izvor: Tanjug
08.03.2023 u 14:15
0

(UŽIVO) SINIŠA MALI NA KOPAONIK BIZNIS FORUMU: „Veće i jače zemlje su poklekle pred krizom, a jedna mala Srbija nije“!

On podseća da su mnogi plašili najcrnjim scenarijima, i da je uprkos svemu bio obezbeđen i gas i struja.

Ministar finansija Siniša Mali obraća se danas na završnom panelu Kopaonik biznis foruma.

SUTRA KREĆU PRIJAVE: Siniša Mali poziva penzionere da se prijave za BESPLATAN desetodnevni boravak u banjama

Ministar je poželeo svim damama srećan 8. mart, i poručio organizatorima puno uspeha.

– Na poslednjih pet foruma učestvovao sam i ja, ali znam da nije lako organizovati ovakve skupove – rekao je on.

Ministar Mali je rekao da je svoju prezentaciju koncipirao na osnovu problema sa kojima se suočavaju svet i Srbija.

– Setimo se pandemije korona virusa, kada je ceo svet stao. Srbija je reagovala brzo i odgovorno, prva smo zemlja u kontinentalnoj Evropi koja je imala sve četiri vakcine, napravili smo bolnice, obezbedili respiratore, sve što je trebalo da sačuvamo živote građana Srbije. Pomogli smo našu ekonomiju sa preko 9 milijardi evra i građane i privredu, i pokazali da Srbija može da pobeđuje i u krizi – kaže on.

Ministar je dodao da smo svi tada čitali o nestašicama hrane, milionima nezaposlenih, ali i da je taj scenario zaobišao Srbiju.

– Onda se desila energetska kriza, kada vidite jedan faktor za drugim, mislim da će većina vas da se složi sa tim da se svet nikada do sada nije suočio sa većom krizom. Ne postoji knjiga koju možete da pročitate, a koja će vam reći kako da vodite ekonomsku politiku – rekao je Mali.

On podseća da su mnogi plašili najcrnjim scenarijima, i da je uprkos svemu bio obezbeđen i gas i struja.

– I kada se cena gasa upetostručila, kao i cena struje, zamislite efekte toga na ekonomiju i životni standard građana. I tu smo reagovali kako treba, i pored poskupljenja imamo najnižu cenu i gasa i struje. A istovremeno smo obezbedili punu snabdevenost u zimi iza nas, ali i za zimu pred nama – dodao je ministar.

Mali je rekao da je potom usledila kriza u Ukrajini, i da je naša zemlja zauzela principijelan stav.

– Potom imamo izazove i sa Kosovom i Metohijom, i pritiske na našu državu i predsednika Vučića i ekonomiju. Visoka inflacija kao posledica neodogovorne monetarne politike i u EU i u celom svetu od 2008. godine, dovela je do toga da nikada veća inflacija bude u skoro svim zemljama Evrope i sveta. I u Srbiji takođe, ali moram da istaknem da ovo nije situacija koju smo mi izazvali, već je uvezena – kaže on.

Ministar finansija je rekao da je sve ovo dovelo do povećanja cena, kao i usporavanja rasta.

– To imate priliku sada da vidite, posebno u zemljama EU, a sa druge strane imate ogromno povećanje javnog duga u svim zemljama. Kada saberete sve ove izazove, onda mislim da možemo da se složimo da nismo imali veće izazove kao srpska ekonomija. To je veoma važno napomenuti jer je onda pitanje kako je Srbija reagovala na krizu – kazao je Mali.

On podseća na tri paketa pomoći građanima i privredi tokom korona virusa, i da je država agresivno i brzo, ali i odgovorno pomogla svima.

– Tako smo spasili radna mesta i proizvodne pogone, ali i ostavili sebi prostora da dalje rastemo u periodu pred nama. Za monetarnu politiku je važno da naglasim da je stabilnost deviznog kursa u ovoj krizi bila veoma važna. Da vas podsetim, 2012. godine nije bilo neke velike krize, a inflacija u Srbiji je bila dvocifrena, 11.4 odsto. To je bila posledica puštanja deviznog kursa – dodaje Mali.

Što se tiče fiskalne politike, ministar ističe da je to doprinelo očuvanju radnih mesta i visokim stopama rasta.

– Doprinelo je i tome što smo izgradili kredibilitet jedne odgovorne vlade i države, i ne čudi da smo imali rekordne prilive stranih direktnih investicija. Promenila se vizija i brend Srbije, da smo odgovorni i obećanja ispunjavamo u dan i u dinar. 2019. godine Vlada izlazi sa planom Srbija 2025. 14 milijardi evra kapitalnih investicija. Prošle godine smo se prvi put vozili brzim vozom, a ko je imao priliku da razmišlja o tome pre samo par godina – zapitao je on.

Siniša Mali dodaje da će Srbija širenjem železničke mreže imati transportnu kičmu o kojoj je moglo samo da se sanja.

– Druga stvar je podizanje životnog standarda. Budžet za ovu godinu podrazumeva 6.8 odsto BDP kapitalnih investicija. 2011. i 2012. smo bili na 1 odsto. Mi nastavljamo da investiramo u infrastrukturu, u zelenu agendu, sve ono što diže standard građana Srbije – kazao je ministar.

On podseća da je preduzet niz mera kako bi se izborili sa inflacijom.

– Obezbedili smo i i dalje kontrolišemo cene osnovnih životnih namirnica, goriva. Tako je država opet preuzela teret krize na sebe, i pokazala koliko je odgovorna. Stabilnost i doslednost su u naslovu moje prezentacije, i na tome ću insistirati – ističe ministar.

Mali je istakao važnost inicijative Otvoreni Balkan, čiji je pokretač predsednik Vučić.

– Jači smo kada se povezujemo. NAstavljamo put ka EU, ali i pregovaramo o 4 veoma važna sporazuma o otvorenoj trgovini, sa Kinom, Južnom Korejom, Egiptom i UAE. To je ogromna prednost, na čemu insistiramo – kaže on.

Ministar kaže da je novi sistem e-fiskalizacije uticao na povećanje fiskalne discipline.

– To je jedan veliki reformski korak koji smo preduzeli i sproveli uprkos krizi. Srbija je takođe jedna od prvih zemalja u Evropi koja je uvela sistem E-faktura, to je bio glavni zahtev naše privrede. Možemo da vraćamo PDV za dan ili dva, to je velika stvar i veliki reformski potez – ističe Mali.

On je dodao da Srbija i pored svega i dalje raste, čak i kada je Nemačka imala negativnu stopu rasta.

– Njihov javni dug raste i postaje rekordan, mi smo sačuvali makro-ekonomsku stabilnost. Rastu nam plate i penzije, ulažemo i dalje u kapitalne investicije i ne odustajemo od reformi. Šta više da očekujete od jedne male ponosne zemlje – kazao je ministar.

Siniša Mali kaže da je stopa rasta počela da raste posle preduzimanja mera fiskalne konsolidacije.

– U junu 2012. godine na računu trezora imali smo 8 milijardi dinara. Za taj mesec trebalo je 40 milijardi da uplatite penzije. Zemlja jeste bila bankrot, hteo to neko da prihvati ili ne. Uprkos tome pogledajte stope rasta. I to u ovakvoj krizi – rekao je on.

Ministar finansija kaže da smo pri vrhu u Evropi, uz Irsku, i da ne smemo zaboraviti da smo imali mere fiskalne konsolidacije.

– Ajmo da vidimo nakon tih mera – 4.5, 5 i više. To kažem zato što ima dosta ljudi koji kažu da su nam niske stope rasta. A interesantno je da je naš BDP pre samo 10 godina bio duplo manji nego što je bio prošle godine. Neke stvari očigledno dobro radimo. Da li može bolje i više, ja mislim da da. Ali i mi se suočavamo sa svim problemima koji pogađaju veće i jače države. Te države su poklekle, i niže su im stope rasta, a jedna mala Srbija nije poklekla – rekao je on.

Mali kaže da je najveći teret krize preuzela država, i da smo 2020. sa deficitom imali rezervu da reagujemo.

– Imali smo bafere, i onda postepeno umanjivali taj deficit, zajedno sa MMF. Da ne bude da smo ovo radili ne vodeći računa o makro ekonomskoj stabilnosti. Pa jesmo, zato što je uprkos svemu javni dug u odnosu na BDP daleko ispod 60 odsto. I ne plašimo se sledećih koraka koji su neophodni, pogotovo kada je u pitanju reforma našeg energetskog sektora – dodaje ministar.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter