Izvor:
04.04.2019 u 07:51
0

SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Treba više razgovarati o temama nedovoljnog rađanja i starenja!

Ministarka zadužena u Vladi Srbije za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović izjavila je na skupu posvećenom izazovima nedovoljnog rađanja i starenja u Njujorku da su izazovi nedovoljnog rađanja i starenja direktno povezani s primenom Agende 2030 UN za održivi razvoj i kreiranje i planiranje politika u svim zemljama.

Skup je juče održan na marginama 52. zasedanja Komisije za populaciju i razvoj u sedištu UN nacijama u Njujorku, u organizaciji misija Belorusije, Bugarske, Japana i Tunisa, Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE) i Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA).

– Srbija se takođe suočava s nedovoljnim rađanjem i starenjem. Prosečna starost stanovništva u Srbiji je 43 godine, oko 15 odsto stanovništva je mlađe od 15 godina, a 20 odsto je starije od 65 godina- navela je Slavica Ðukić Dejanović, koja je i predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine.

Kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, ona je navela tri grupe vodećih uzroka niske stope nataliteta: smanjenje broja žena u reproduktivnom dobu, odloženo rađanje i migracije, i istakla da je Vlada Srbije usvojila Strategiju podsticanja rađanja 2017. godine koja sadrži osam specifičnih i jedan opšti cilj, a to je podizanje stope ukupnog fertiliteta u Srbiji na nivo od 1,85 deteta po ženi.

Na kraju, ministarka je izrazila uverenje da će u narednom periodu biti prilike da se o temama nedovoljnog rađanja i starenja detaljnije razgovara, posebno imajući u vidu uslovljenost ovih fenomena i ocenila da nedovoljno rađanje uslovljava smanjivanje stanovništva i povećavanje udela starih, što za krajnju posledicu može imati otežano funkcionisanje društava, pa i njihovo nestajanje, kaže se u saopštenju.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter