Izvor:
12.04.2019 u 08:29
0

SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ ZA HAPPYTV.RS :“ Iz budžeta za sufinansiranje mera populacione politike izdvojeno je 150. miliona dinara više u odnosu na prošlu godinu, to će smanjiti odlazak mladih iz zemlje…“! (VIDEO)

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine, specijalno je za portal Happytv.rs sumirala utiske sa 52. zasedanja Komisije za populaciju i razvoj koja je bila održana od 1. do 5. aprila 2019. godine u Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

Tema ovogodišnjeg zasedanja bila je „Pregled i ocena primene Programa akcije Međunarodne konferencije za populaciju i razvoj i doprinos pregledu i praćenju implementacije Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine”. Ove godine obeležava se 25 godina od konferencije u Kairu na kojoj je usvojen Program akcije od strane 179 država, a koji je u svojoj osnovi imao inovativnu viziju povezanosti populacije, razvoja i individualnog blagostanja ljudi. Sastanak je bio prilika i za prvi potpuni pregled Međunarodne konferencije o populaciji i razvoju, pre sveobuhvatnog pregleda Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine – rekla je ona.

Istupajući u generalnoj debati, ministarka Đukić Dejanović je istakla da je Republika Srbija tokom 25 godina od usvajanja Programa akcije radila aktivno na izgradnji društva koje poštuje ljudska prava i dostojanstvo, i u kome je pristup uslugama, posebno zaštite reproduktivnog zdravlja i planiranja porodice, omogućen svima.

Ministarka je naglasila da Republika Srbija ostaje posvećena nastavku primene populacionih i razvojnih strategija, posebno od kada je formiran Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku na čijem je čelu.

Vlada Republike Srbije usvojila novu Strategiju podsticanja rađanja 2017. godine, usklađenu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji za cilj imaju ne samo socio-ekonomku podršku porodicama, već i ostale vidove podrške ustanovljene Programom akcije” – navela je ministarka i dodala da nedavno usvojen Nacionalni program očuvanja i unapređenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja građana Republike Srbije, uzima u obzir sve važnije izazove u vezi sa seksualnim i reproduktivnim zdravljem, poput upotrebe nepouzdanih metoda kontracepcije, rastućeg broja neplaniranih trudnoća i abortusa, kao i visoko rizičnog seksualnog ponašanja adolescenata i omladine, te predlaže konkretne mere za njihovo rešavanje.

Pored toga, ona je potvrdila da Republika Srbija ostaje posvećena punoj primeni Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine i najavila da će naša zemlja ove godine predstaviti svoj prvi Dobrovoljni nacionalni izveštaj zajedno sa još 40 zemalja iz čitavog sveta.

Iz budžeta za sufinansiranje mera populacione politike izdvojeno je 650. miliona dinara, te je ministarka otkrila da li će ta sredstva pomoći da se bar donekle smanji odlazak mladih.

81 grad i opština u Srbiji dobilo je podsticajna sredstva, odnosno nepovratna sredstva da ulože zajedno sa svojim sredstvima u svoje programe za stimulisanje rađanja, upravljanje migracijama. To su značajna sredstva. S obzirom na to da je izdvojeno 150 miliona više od prošle godine, smatram da će se odraziti pozitivno – kazala je ona.

U pogledu rodne ravnopravnosti mnogo toga se promenilo na bolje, šta je još potrebno uraditi kako bi ova tema bila na zadovoljavajućem nivou?

Ojačati ženu u smislu servisne podrške i podrške porodice partnera, i kao roditelja. Moramo ojačati partnerske i porodične odnose – smatra prof. dr.

Šta je sve rekla prof dr Slavica Đukić Dejanović možete čuti u snimku dostupnom ispod teksta:

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter