Izvor:
05.11.2019 u 14:00
0

SLOŽNI NA KONFERENCIJI „ZAJEDNIČKI DO NAPRETKA“: „Mali šengen“ je pozitivna inicijativa!

Zaustavljanje procesa širenja EU na Zapadni Balkan je velika greška Unije, ocenili su danas učesnici konferencije „Zajednički do napretka“, koju je u Zagrebu organizovala Mreža za razvoj biznisa u jugoistočnoj Evropi (SEEBDN).

Oni su se složili da je inicijativa "mali šengen" korisna i pozitivna. Predsednik SEEBDN Fric Kalteneger rekao je da je odluka EU o zaustavljanju procesa širenja greška jer su upravo evropske integracije bile i ostale faktor uspeha na starom kontinentu.

Prema njegovim rečima, u vremenima kada je sve manji privredni rast donositi takvu odluku nije korisno. Kalteneger ocenjuje da takva odluka neće dogoročno odvratiti investitore da ulažu u Zapadni Balkan.

I generalni sekretar Udruženja industrijalaca Austrije Kristof Nojmajer smatra da je to bila greška EU.

On je podsetio da je Brisel jasno rekao da će započeti pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom kada ispune uslove, a sada to nije učinio.

– Važno je da mi iz EU ispunimo naše obećanje koje smo dali tim zemljama. Za privrednike evropska integracija je bitna jer ona obezbeđuje jasniji pravni okvir za ulagače- objasnio je Nojmajer.

Kazao je govori ne samo u ime austrijske, već i evropske privrede kao član uprave organizacije „Biznis Jurop“.

Kalteneger i Nojmajer smatraju da je dobra incijativa Srbije, Severne Makedonije i Albanije za ukidanje prepreka za slobodan protok ljudi, roba, usluga i kapitala.

Nojmajer ističe da je za region bitno da sarađuje, posebno kada se sastoji od „malih jedinica“ koje mogu samo zajedno da se nametnu globalno.

Prostor Zapadnog Balkana, prema njegovim rečima, ima veliki potencijal i samo zajednički mogu da iskoriste šanse koje im se nude.

„Mali šengen“ je, kako ističe, korak u pravom smeru, interesantna inicijativa koja će doprineti približavanju EU.

– Srbija je cenjena zemlja i interesantan partner za Evropu, sa kojom se mora nastaviti saradnja– poručio je Nojmajer.

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Volfgang Petrič ocenjuje da, nakon jasnog umora od širenja u EU i protivljenja Francuske za otvaranje daljih pristupnih pregovora, postoji jasna potreba da zemlje regiona počnu da ozbiljno međusobno sarađuju.

Pohvalio je incijativu Srbije, Severne Makedonije i Albanije, naglasivši da je neophodno da u regionu nastane mala ekonomska evropska zajednica, koja bi preko svojih granica našla partnere za saradnju.

Takva zajednica, kako ističe, najbolja je priprema za ulazak u EU.

– Na kraju jedno je sigurno, a to je da, iako sada izgleda kao da se EU neće širiti, da je u interesu Evrope da se taj prostor integriše u EU- naglasio je Petrič.

Generalni direktor Hrvatske unije poslodavaca (HUP) Davor Majetić smatra da bi zajednički ekonomski prostor, kakva je inciijativa „mali šengen“ najbolji način povezivanja za put u EU.

– U EU, potom, možemo dalje da se povežemo, jer se poznajemo. Možemo zajedno da nastupamo na trećim trzištima. Tako Srbija ima bolje kontakte sa zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, BiH sa Bliskim istokom, a Hrvatska sa zapadnom Evropom- objasnio je on.

Majetić kaže da je bitno da se govori o budućnosti, a ne o temama prošlosti koje više niko ne razume i dodaje da su hrvatske investicije u region Zapadnog Balkana manje nego što bi trebalo da budu.

Takođe ističe da je u Hrvatskoj svaki investitor dobrodošao, tako i srpski, koji mora imati iste uslove kao svi drugi investitori.

– Politika mora da nas oslobodi priča prošlosti i ukloni animozitete- poručuje šef HUP-a.

I Gerhard Šturm, potpredsednik "Palfinger grupacije" kaže da je od izuzetnog ekonomskog značaja zemlje Zapadnog Balakna uvesti u EU, jer se radi o privredno veoma interesantnom regionu.

Osnivač SEEBDN Ivan Gros naglasio je da je ekonomska zajednica Zapadnog Balakna izuzetno važna posle poslednje odluke EU, jer su zapostavljeni interesi tog regiona.

Odluka Pariza bila je velika greška ne samo iz poslovnog ugla, već i ugla ekonomske povezanosti, otvaranja EU prema Zapadnom Balkanu, smatra on.

Preneo je da austrijski privrednici podržavaju inicijativu „mali šengen”, dodajući da treba u taj projekat uključiti i druge zemlje regiona, kako bi to doprinelo prosperitetu svih država.

Direktor kompanije “Ikons” iz Tirane Josif Ðani ocenio je da „mali šengen“ pruža veliku šansu zemljama Zapadnog Balkana.

– Za nas, koji čekamo da uđemo u EU, neophodno je da napredujemo. ''Mali šengen'' je jasan korak napred. Mi na to gledmao kao na dodatnu vrednost- kazao je on.

Izvor: Tanjug
Foto: YouTube/ Al Jazeera Balkans/ Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter