Izvor: HappyBSC
27.01.2022 u 11:05
0

SRĐA TRIFKOVIĆ ZA „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Srbi bi mogli da postanu žrtve grube pokazne vežbe SAD!

Profesor dr Srđa Trifković, istoričar i publicista, bio je gost jutranjeg programa na Happy televiziji. 

On je dao svoje tumačenje na temu da li nam se sprema novi svetski rat. 

-Mislim da će sada nastupiti deeskalacija, smatram da je najgore prošlo. Putin da je imao nameru da izvede krupne ratne opreracije, to bi se već desilo. I te angažovane ruske snage nisu propraćene odgovarajućom logistikom. Amerikanci su već rekli da neće angažovati svoje snage u Ukrajini. Njima to svakako ne pada na pamet. Najviše bi voleli da se Ukrajinci tuku s Rusima, odnosno da ruski resursi budu iscrpljivani. Tokom proteklih desetak dana dogodili su se simptomi evropskog otpora daljoj eskalaciji. Unutar nemačke vlade, ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je izrazito rusofobna, ali izgleda da je kancelar Šolc uspeo da zavede određeni hijerarhijski red. Na zapadnoj strani Rajne, u Francuskoj,  videli smo da je Makron ponudio da bude posrednik između Vašingtona i Moskve. Nemci su rekli da neće slati nikakve ubistvene stvari u Ukrajinu, s druge strane Poljaci bi bili spremni da gurnu Evropu u rat. Velika Britanija huška sa strane i pokušava da se vrati na globalnu scenu kao veliki igrač.  Ispostavilo se da  su imali upletene prste u Kazahstanu,  ali oni su prisutni  iu Sarajevu kao glavni šaptači Bakira Izetbegovića-rekao je Trifković. 

Da li se deeskalacija sukoba Rusije i Ukrajine može Srbiji obiti o glavu? 

-Može. Na svoj način može da se desi da Srbi budu žrtve jedne grube pokazne vežbe ruske slabosti od strane Amerike.  Rusi nemaju ni volje ni moći da nas štite. Ja bih rekao da ta opasnost preti zato što muslimanski establišment u Sarajevu je spreman na svaku eskalaciju.  Oni  su spremni da se do maksimuma zaoštri atmosfera u BiH, da se za sve, naravno,  okrive Srbi čak da budu i neki namerno izrežirani incidenti i da se onda priziva u pomoć intervencija NATO-a. Tu će opet biti pitanje da li će postojati saglasnost Evrope i Amerike kako da se reaguje. Neće biti evropskih sancija Republici Srpskoj,  to Orban ne bi dopustio, ali ako bude samo nemačkih sankcija, to će da pogodi veoma teško privredu Republike Srpske. Ogromna većina firmi koja posluje sa Nemačkom imaju račune u austrijskim i nemačkim bankama. Ono što je moguće jeste da na udar sankcija u Republici Srpskoj dođu rusko-srpska preduzeća-pojasnio je Trifković. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter