Izvor:
03.04.2019 u 20:07
0

STOLTENBERG: NATO imao za cilj da zaštiti živote i speči nasilje nad civilima!

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da razume da su sećanja na operaciju NATO iz 1999. još uvek bolna u Srbiji, ali je dodao da se mora imati na umu da je cilj NATO "bio da zaštiti živote i speči nasilje nad civilima".

Tokom bombardovanja, sećam se, razgovarao sam sa svojim prijateljima koji su živeli u Beogradu i Srbiji. Smatram da je važno saznati direktno od pogođenih ljudi šta oni misle. Nije bilo jednostavno – rekao je Stoltenberg u intervjuu češkom javnom radio servisu.

Kako je dodao, svaki gubitak nevinih života jeste tragedija.

Ja sam izjavio saučešće svima koji su izgubili svoje najbliže na obe strane tog sukoba – rekao je Stoltenberg govoreći o bombardovanju SRJ.

On je u intervjuu povodom 70. godišnjice NATO rekao i da se ne sme zaboraviti da je alijansa "pomogla da se okončaju dva rata na Balkanu".

Prvo, rat u Bosni i Hercegovini, gde smo bili svedoci zločina i masakra u Srebrenici. I onda smo videli nasilje nad civilima na Kosovu. Čak i više od godinu dana diplomatskih napora nije dovelo do njegovog prestanka. Zato smo išli tamo da pomognemo da se okonča ovo nasilje i ubijanje civila. Od tada, NATO je bio na Kosovu kako bi osigurao bezbednost i zaštitio sve stanovnike, uključujući i Srbe – dodao je on.

Stoltenberg je podsetio i na svoje detinjstvo provedeno u Beogradu, ističući da ima veoma bliske odnose sa Srbijom i celom bivšom Jugoslavijom.

Volim da se setim godina koje sam tamo proveo tokom đetinjstva. Kada smo se vratili u Norvešku, imali smo dadilju koja je bila iz Srbije i živela je sa nama dugi niz godina. Tamo imam prijatelje, i vraćao sam se tamo mnogo puta – dodao je Stoltenberg.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter