Izvor:
29.05.2019 u 12:37
0

SVEČANO OBELEŽEN DAN SRPSKE DIPLOMATIJE! Dačić ističe: „Srbija ne odustaje od diplomatije, niti od kompromisa…“!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić priredio je danas svečani prijem povodom Dana srpske diplomatije, koji je se obeležava na današnji dan kao sećanje na 29. maj 1839. godine kada je osnovana Knjaževska kancelarija inostranih dela.

Dačić je u obraćanju istakao da Srbija ne odustaje od diplomatije, niti od kompromisa, kao načina rešavanja sporova, ni kada je reč o pitanju najvišeg državnog prioriteta – pitanju Kosova i Metohije.

– Ostajemo privrženi načelima međunarodnog prava, postignutim dogovorima i spremni na dalji dijalog, kada se za njega steknu uslovi – kazao je ministar.

Kako je naveo, da konstruktivna pozicija Srbije itekako nailazi na podršku zemalja širom sveta, najbolje potvrđuje podatak da je ukupno 13 država donelo odluku o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, kao i činjenica da je tzv. Kosovo suočeno sa nemogućnošću da postane član međunarodnih organizacija.

– Nerazumno i veoma štetno odbijanje Prištine da povuče odluku o taksama, kao i uzastopne provokacije i unilateralni potezi, kao što je bio jučerašnji brutalni napad na sever Kosova i Metohije, jasno govore da prištinska strana čini nemogućim održavanje novih rundi dijaloga – kazao je Dačić.

Kako je naveo, članstvo u Evropskoj uniji predstavlja jedan od strateških spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, kao i očuvanje mira i bezbednosti na regionalnom i globalnom planu i bezbednosna saradnja u najširem smislu te reči, a kao važan segment rada Ministarstva na čijem je čelu naveo je i program saradnje sa dijasporom i Srbima u regionu.

– Želim da istaknem da smo posvećenost Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU potvrdili našom spremnošću da, u skladu sa sopstvenim mogućnostima, doprinesemo evropskim politikama u ovoj oblasti, nastavkom učešća u misijama i operacijama UN-a i EU – kazao je Dačić.

Dodao je da Srbija nastavlja sa jačanjem sveobuhvatne bilateralne saradnje sa Ruskom Federacijom i Kinom, sa kojima je vežu strateški odnosi i čelično prijateljstvo.

Šef srpske diplomatije je naveo da je u prethodnih pet godina, koliko je na čelu Ministarstva spoljnih poslova, posetio 102 od 193 države sveta, prešavši više od 1,1 milion kilometara.

Ocenjuje da je u tom periodu srpska diplomatija postigla zavidne rezultate na diplomatskom planu, od kojih su neke sprečavanje usvajanja rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN-a, predsedavanje OEBS-u, sprečavanje članstva tzv. Republike Kosovo u Unesku i Interpolu…

Kako je naveo, danas srpska diplomatija ima više od 100 diplomatsko-konzularnih misija u svetu, a na diplomatskim zadacima raspoređeno je 499 diplomatskih i administrativnih službenika u zemlji i 519 u inostranstvu, od čega je 220 angažovano u zemlji, a 260 u inostranstvu.

Prema njegovim rečima, srpska diplomatija je i u godini iza nas radila vredno i marljivo i to na jačanju sveobuhvatne saradnje sa tradicionalnim prijateljima, boljim odnosima u regionu, ali i na sticanju novih prijatelja širom sveta.

– Sa ponosom želim da istaknem da je Srbija, samo u poslednjih godinu dana, uspostavila diplomatske odnose sa pet zemalja karipskog i azijsko-pacifičkog regiona – rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova naveo je i da je u prethodnom periodu zaključen veći broj sporazuma o relaksaciji vizinog režima sa državama širom sveta, a da je prema portalu Pašport Index srpski pasoš na globalnom nivou na 28. mestu u svetu.

Ministar Dačić dodelio je danas i povelje na planu diplomatije glumcu Milošu Bikoviću i ambasadorima Slavenku Terziću i Ljiljani Nikšić.

Biković, koji je dobio povelju za izuzetan lični doprinos u promociji Srbije i njenog bogatog kulturnog stvaralaštva u svetu, zahvalio se u ime svih ovogodišnjih laureata, a u svoje ime je rekao da je izuzetno počastvovan, ali da nije siguran zbog čega.

– Radim ono što smatram da bi trebalo da radi svako ko bi se našao u mojoj situiaciji. Nisam ja srpsku kulturu promovisao, već sam sebe želeo da istaknem. Srpska kultura i nasleđe su u svetu mene uzdizale, a ne obratno – rekao je Biković.

Prijemu u Narodnoj skupštini, na kojem je obeleženo i 100 godina od osnivanja diplomatskog arhiva u Ministarstvu spoljnih poslova, prisustvovali su predsednica parlamenta Maja Gojković, ministri Slavica Ðukić Dejanović, Vladan Vukosavljević, Goran Trivan, predstavnici diplomatskog kora, među kojima i ambasadori Rusije i Kine, Aleksandar Čepurin i Čen Bo, predstavnici verskih zajednica u Srbiji, potomci Mihajla Pupina, Branislava Nušića, Avrama Petronijevića i drugi.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter