Izvor: Blic
26.07.2024 u 16:07
0

VUČEVIĆ I DAČIĆ SA MINISTARKOM UNUTRAŠNJIH POSLOVA: O odnosima Srbije i Severne Makedonije

Predsednik Vlade Miloš Vučević razgovarao je danas sa ministrom unutrašnjih poslova Severne Makedonije Pančom Toškovskim o bilateralnim odnosima i saradnji u oblasti bezbednosti, ali i na drugim poljima od značaja za građane dve države, saopštio je kabinet premijera.

Predsednik Vlade ocenio je da se odnosi dve zemlje zasnivaju na tradicionalno prijateljskim vezama naših naroda i dobrosusedskim odnosima, dodajući da je Srbija opredeljena u negovanju partnerskih veza sa Severnom Makedonijom i pružanju podrške po pitanju evropskih integracija i regionalne saradnje.

Vučević je podvukao značaj učvršćivanje saradnje u oblasti bezbednosti, borbe protiv terorizma i ilegalnih migracija, kao i partnersku u okviru vanrednih situacija.

Govoreći o regionalnoj saradnji, ocenio je da je sporazum u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ o prelasku granica sa ličnim ispravama, primer dobre prakse u interesu građana dve države.

Kada je u pitanju situacija u regionu, premijer Vučević je izrazio negodovanje zbog odluke Severne Makedonije da bude kosponzor Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, naglašavajući da ovakva odluka, kao i usvajanje Rezolucije ne doprinose miru i stabilnosti u regionu i njegovoj čvršćoj saradnji.

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije zahvalio je Srbiji na upućenoj pomoći Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije u cilju saniranja šumskog požara, koji se ovog meseca dogodio na području opština Negotino, Konče i Štip.

Toškovski je naveo da je Severna Makedonija opredeljena za uspostavljanje projekta razmene policijskih službenika između dve zemlje, pre svega u turističkim oblastima, kao i za uspostavljanje zajedničkog graničnog portala Srbije i Severne Makedonije.

Premijer Vučević uputio je čestitke novoj Vladi Severne Makedonije i premijeru Hristijanu Mickoskom i izrazio uverenje da će i ubuduće biti nastavljena dobra saradnja sa našim susedom Severnom Makedonijom.

Dačić: Dobra saradnja sa MUP-om Severne Makedonije

Sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Severne Makedonije prisustvovao je i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, koji je rekao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije uvek imalo dobru saradnju sa MUP-om Severne Makedonije, kao i da očekuje da će se ta saradnja nastaviti istim intenzitetom i u narednom periodu.

Dačić je naveo da je, kada su bili na graničnom prelazu Preševo-Tabanovce osnovna ideja jeste da naprave i da ponovo aktiviraju radnu operativnu grupu koja treba da se bavi pojednostavljivanjem procedura koja postoje na tom prelazu, kako bi imali jednu kontrolu i kako bi sve to trajalo što kraće.

Kada je reč o graničnoj kontroli, u smislu pregleda dokumenata treba da što više to pojednostavimo kako bismo izašli u susret građanima, jer i kada smo dole bili neki građani su se žalili da dugo traje i da je ta procedura možda previše komplikovana – naveo je ministar.

On je dodao da kada je reč o borbi protiv ilegalnih migracija, protiv trgovine ljudima, protiv šverca narkotika, protiv šverca oružja, kao i da je neophodna pomoć međusobna u održavanju stabilnog javnog reda i mira.

Takođe, veoma je dobro, kako je rekao, i što smo uspostavili liniju komunikacije kad je reč o vanrednim situacijama a to su vatrogasci i spasioci.

Nas dvojica smo ovih dana razgovarali telefon povodom našeg slanja pomoći u gašenju šumskog požara. Poslali smo helikopterske jedinice i sektor za vanredne situacije MUPa- koji je protivpožarnim helikopterom Kamov Ka-32 pomogao da se ugase požari u Severnoj Makedoniji – rekao je on.

Dodaje da je „naš interese je regionalna saradnja, saradnja između policija mora da bude bolja nego saradnja kriminalnih grupa“.

Ako kriminalne grupe sarađuju bez problema, policija ne može da se bori protiv njih ako mi ne sarađujemo bolje – istakao je on.

VREMENSKA PROGNOZA: Još danas prijatne letnje temperature uz povetarac

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije zahvalio je kolegi na gostoprimstvu i naveo da je za njih ključno da mogu u zajedničkoj saradnji da deluju protiv kriminalnih grupa s ciljem da se borimo sa organizovanim kriminalom.

Dodao je da su fokus razgovora bili i poboljšanje saradnje u oblasti graničnih prelaza. Naveo je da je ključno u okvirima budućeg reformisanja u okvirima Ministarstva unutrašnjih poslova povezanost sa kontinuiranim obukama i saradnjom između dva ministarstva.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter