Izvor:
04.03.2019 u 18:26
0

VUČIĆ:  Ako ne dođe do kompromisnog sporazuma ili dogovora oko Kosova – biće katastrofa!

Ako ne dođe do kompromisnog sporazuma ili dogovora oko Kosova – biće katastrofa, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vucić.

On je u intervjuu koji je, uoči posete premijera Ðuzepea Kontea Srbiji, ponovio šta je uslov Beograda za obnavljanje dijaloga sa Prištinom – da kosovsko rukovodstvo ukine stoprocentne takse na robu iz Srbije.

Iako sve deluje teško i na trenutke čak i nemoguće, mi smo osuđeni na pronalaženje kompromisa. Siguran sam da ćemo uz pomoć naših evropskih prijatelja i uz podršku Rusije, Amerike, Kine i drugih zemalja moći da dođemo do rešenja – rekao je predsednik Srbije.

On je naglasio mudar i odgovoran pristup Beograda koji nije odgovorio na "maksimalističke i provokativne" mere Prištine, i to s ciljem da ne ugrozi mir i stabilnost u regionu.

Za razliku od kosovskog rukovodstva koje svakog dana obmanju svoj narod neizvodljivim obećanjima po kojima će Priština dobiti sve, a Beograd ništa, moja obaveza je da Srbima objasnim važnost kompromisa, koji nije poraz nego pobeda. Pobeda za budućnost Srbije – rekao je on.

Srbi i Albanci, po njegovim rečima, su dva najveća naroda na Balkanu i izuzetno je važno da se dogovore kako bi se garantovala regionalna stabilnost.

Predsednik Srbije je u intervjuu negirao da je ikada imao tajne susrete sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, kako su tvrdili pojedini mediji, a "čistim lažima" je nazvao vesti koje su nedavno objavljene o postojanju navodnog nacrta konačnog sporazuma Beograda i Prištine.

On je naveo da ceni posrednički rad visoke predstavnice Federike Mogerini, za razliku od kosovske strane koja kritikuje Brisel.

Problemi su između Srba i kosovskih Albanaca, ne mogu da kritikujem Evropu koja je učinila sve što je moguće da bi održala mir – rekao je Vučić.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter