Izvor:
27.02.2018 u 22:22
0

VUČIĆ I MERKELOVA PRED NOVINARIMA U BERLINU: Nemačka kancelarka impresionirana razvojnim putem Srbije!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u radnoj poseti Berlinu, a nakon sastanka sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel, usledilo je zajedničko obraćanje medijima.

Na početku konferencije, kancelarka Merkel je rekla da je sa Vučićem razgovaralo o direktnim investicijama koje su od velikog značaja za veliki broj ljudi u Srbiji.

– Impresionirani smo putem Srbije u EU i ohrabrujemo je na njemu. Razgobvarali smo i o regionu uopšte i moram reći da predstoje različiti zadaci, pre svega mislim na BiH, ali sastanci u okviru Berlinskog sporazuma će omogućiti napredak. Cenim rad Aleksandra Vučića na poboljšanju odnosa na Zapadnom Balkanu i podržavam njegove napore – istakla je ona, poželevši srpskom predsedniku dobrodošlicu u Berlin.

Predsednik Vučić je u nastavku istakao da bi bez kancelarke Merkel, njenog truda i angažovanja, u ovom delu Evrope situacija bila mnogo teža.

– Danas smo konstatovali da Srbija i Nemačka imaju rekordnu trgovinsku razmenu. Nemci su nam i te kako pomogli da prevaziđemo užasno težnu ekonomsku i socijalnu situaciju. Ponosan sam na sporazum Srbije i Nemačke o ratnim memorijalima, jer to vodi do konačnog političkog pomirenja. Zato nije ni čudo što nemačka ostaje naš najvažniji partner ne samo u ekonomskom, već i u političkom pogledu. Pred nama je težak putu ka EU, posebno u pogledu vladavine prava, ali i rešavanja pitanja odnosa Beograda i Prištine. Nisam krio probleme sa kojima se suočavamo. Radićemo na tome, jer smatramo da je važnije ljubiti zemlju svoje dece nego zemlju svojih predaka – naveo je on.

Vučić je dodao da je saglasan sa Merkelovom o važnosti konkretnih projekata, pre svega izgradnji auto-puta do Prištine, jer "putevi mira vode pomirenju naroda na Balkanu".

– Znamo da ćemo u tome imati podršku Nemačke, a bez pomoći kancelarke Merkel ne verujem da je moguće da napredujemo. Zahvalan sam na izuzetnom poštovanju i gostoprimstvu koje mi je ukazala – poručio je on.

Odgovarajući na pitanja prisutnih novinara, kancelarka Merkel je istakla da nije ona ta koja će propisati šta se mora desiti u odnosu sa Prištinom, jer je "inicijativa na Srbiji, a njen predsednik – Aleksandar Vučić glavni akter."

– Neću deliti savete, pogotovo ne javno – navela je ona, dok se Vučić nadovezao da se raduje njenom uticaju u dijalogu o KiM.

– Radujem se Vučićevom pozivu da posetim Srbiju. Sada je najvažnije da se forimira vlada u Nemačkoj i cilj mi je ponovo budem izabrana za kancelarku. Ne mogu sada da govorim o programu posete, ali nam je pomirenje svima prioritet – odgovorila je Merkelova na pitanje da li će posetiti spomen-park streljanima u Šumaricama.

Podsetimo, predsednik je u Berlin jutros doputovao na poziv nemačke kancelarke, a dočekan je uz najviše počasti i u sedištu šefice nemačke vlade. Vučić je uoči posete rekao da u Berlin ide kako bi od Merkelove čuo kako ona vidi odnos Beograda i Prištine, odnose u regionu, ali i da traži podršku u potrazi za kompromisom između dve strane.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter