Izvor:
28.05.2019 u 12:38
0

VUČIĆ: „Milošević je imao najbolju poziciju, a mi smo danas u užasno teškoj poziciji!“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u parlamentu da neće odustati od borbe za KiM, ali da ljudi moraju da shvate da nemamo preveliku moć u sopstvenim rukama i da su nam pozicije različite u odnosu na prethodne periode.

– Milošević je imao najbolju poziciju, DOS nešto lošiju, ali je još mogao da se ''igra'', a mi smo danas u užasno teškoj poziciji, a pri tome nisam defetista, već sam samo oprezan – rekao je Vučić, primetivši da je to mnogo bolji pristup u politici nego onaj po sistemu "lako ćemo" jer je neodgovaran.

Ipak, kaže on, borićemo se snažno, svom energijom, sa mnogo entuzijazma, iako imamo mnogo manje prostora.

Uporedio je to sa borbom u ringu sa protivnikom koji je tri ranga iznad nas a nama još vezana ruka.

– Mi to konstatujemo ali neće da odustanemo od borbe, pa čak i od pobede – rekao je Vučić.

Podsetio je na pismo ubijenog premijera Zorana Ðinđića Savetu bezbednosti u kojem, između ostalog , kaže da je Srbija spremna da vrati određeni broj svojih policajaca i vojnika na KiM, ali i na tadašnje saopštenje DS S da taj poziv premijera predstvlja dvostruki promašaj – prvo jer je upućen nenadležnom licu, a zatim jer predstvalja trik za prikupljanje poltičkih poena.

"Od tada je prošlo 16 godina, a mi smo doživeli pogrom, za 50 odsto je manje Srba na KiM, 2008. je proglašena nezavisnost, 2009. izmestili smo to pitanje u EU, 2010. smo imali presudu MSP, 2011. postavili granicu na Jarinju i Brnjaku. I pri svemu tome očekujete od mene da 16 godina kasnije, u strostruko lošijim uslovima, da reagujem onako kako vaša partija nije ni pre 16 godina. I ja vam kažem: ne brinite, reagovaćemo snažno", rekao je Vucicć odgovarajući poslaniku Milanu Lapčeviću, ranije članu DS S.

Dodao je i da to što je danas završena drama na KiM nije kraj, imaćemo 7 "dobrih dana" i opet će se ponoviti.

– Ali, naša reakcija ne sme da bude ista, pozivanje da nas saslušaju, pomognu i da nam ne tuku narod. Naša reakcija će biti odgovorna, uvek ćemo se truditi da čuvamo mir, ali i da sačuvamo određene rezerve u sopstevnom ponašanju i u sopstvenoj reakciji i različite vrste iznenađenja za one koji misle da mogu da maltretiraju srpski narod – kaže on.

– Ako to nije dovoljno, ako to nije fer, onda ja ne znam šta je fer.

Takođe je rekao da Albanci na Kosovu ne žele punu autonomiju iako su je nudili i Koštunica, i Tadić, Milošević.

– Oni to nisu hteli ni 90-ih godina, a kamoli danas kad ih ceo civilizovan i moderan svet, kako oni smatraju, priznaje. Nemojte da obmanjujemo svoj narod da je moguće da neko od njih to da prihvati. Oni su, po njima, stekli nezavisnost, a mi sm ti koji ih ometamo u sprovođenju efekata pune nezavisnosti. I zato se bore protiv nas – dodao je Vučić.

U našim rukama nije prevelika moć, ali onim što jeste upravljamo bolje nego pre, kaže on.

– Samo neći da lažemo narod da govorimo da je u našim rukama prevelika moć – rekao je Vučić ddodajući da samo govori kakva je realna situacija.

– Ako mislite da se Srbija razvija, hoćete li da odustanemo od nemačkih, italijanskih fabrika? Ja to ne mogu kao predsednik jer ćete sutra da pitate kolike su nam plate. Moramo da guramo zemlju da ide brže od ostalih a da politički opstajemo – kazao je on.

Od poslanika je zatražio da se ponekad postave u njegovu poziciju.

– Pa ćete videti da biste se mnogo puta česhe složili sa mnom nego što ste to danas učinili – kaže on.

Kada je govorio katastrofi za srpski narod, objasnio je danas, mislio je u dugoročnom smislu.

– Nisam govorio o danu D, da će sve da propadne u jednom prepodnevu, već da suštinski gubimo šanse za ekonomski napredak i mislim da tu nisam ništa pogrešio – rekao je on.

Dodao je i da je na formiranje kosovske vojske takođe veoma oštro reagovao, da je zvao i generalnog sekretara NATO, koj je to osudio, ali da to nije vredelo.

– Rekli smo da Albanci krše i svoj sopstveni ustav ali to nikoga nije interesovalo jer su zemlje Kvinte bez izuzetka to podržale, a onda to podražavju i druge zapadne zemlje. A na koji drugi način smo to mogli da sprečimo, šta da napravimo – upitao je Vučić.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter