Izvor: kurir
16.05.2024 u 13:38
0

VUČIĆ NA SAMITU LIDERA ZAPADNOG BALKANA: Svi će videti dobrobiti ovakvih dogovora! Niko od nas neće ući u EU pre Ukrajine

Na samitu pod sloganom "Jedan region zajednička vizija" danas su se u Kotoru sastali lideri Zapadnog Balkana i Evropske unije. Samitu prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Sa njim u delegaciji je i ministar finansija Siniša Mali i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević. Zvaničnici iz regiona, predstavnici EU i Sjedinjenih Američkih Država razmatraće Plan rasta za Zapadni Balkan.

1.30 – Veoma smo entuzijastični u vezi sa planom rasta

„Veoma smo entuzijastični u vezi sa Planom rasta, a ovakav izmenjeni pristup otvorio je mnoge dobre prilike za sve nas na Zapadnom Balkanu. Nismo razgovarali o velikim političkim pitanjima, već o životnom standardu građana i razvoju ekonomije zemalja u regionu. Ovo će nam pomoći da se približimo Evropskoj uniji i doneti mnoge koristi celom regionu“, napisao je predsednik Vučić na zvaničnom Instagram nalogu.

 

 

10.19 – Obraćanje predsednika Vučića

– Veoma smo entuzijastični u vezi sa ovim planom još od prvog trenutka. Nemam naviku da se bilo kome posebno obraćam ali moram da kažem da ovaj način, poromenjenog pristupa je dobra prilika za nas na Balkanu i hvala svima što ovo radite. Mnogi od nas, zbog toga ne mogu ništa da kažem našem narodu jer ne razumeju o čemu razgovaramo ovde, što je regularno i razumljivo. Ovo je zbog toga što mi diskutujemo o velikim političkim problemima, pričamo o životima običnih ljudi, o razvoju ekonomija. Verujem da smo do sada imali dobre razgovore i složili se oko većine stvari. Treba da se složimo oko jedne ili dve stvari koje su vezane za Srbiju, za sada nam nije lako ako gledamo situaciju naše zemlje, oko viza… Nadam se da imamo na umu i da će svi ovde prihvatiti neke naše male zahteve koji su slični i bliski zahtevima koji su nama predloženi. Da se brinemo o javnim platama, brinemo o običnim ljudima… Ovo je deo naših dogovora o prihvatanju industrijalizacije, to je ono što nama treba.

– Ono što sam želeo da kažem, da svi čuju, zajednička oblast plaćanja, pitanje ACCA, snači sporazum o proceni usaglašenosti i prihvaranju industrijskih proizvoda. Možda zvuči glupo, ali kao bismo morali da izvozimo naše usisivače, oni žele da imaju sve odgovarajuće sertifikate i onda će biti lakše za nas ako se razvija naša ekonomija, ako imamo takve fabrike. Svi će videti dobrobiti ovakvih dogovora. Trenutno to pokriva 10 odsto srpskog izvoza za EU ali ćemo nastaviti i sa drugim projektima koji su važni za nas. Ovo je nešto što će doneti dobre rezultate celom regionu.

– Nama je bitnija struktura kojom moramo da se prilagodimo i prihvatimo deo sistema. Biće veoma lako za mene da odgovorim na politički način nekim ljudima ovde koji ne mogu da kažu ništa o ekonomiji ali su uvek spremni da daju politička predavanja svima, ne samo meni, ali neće to imati mnogo smisla ali ću učiniti sve što mogu da to izbegnem. Verujem da sam bio kraći od vas, iako nisam merio vaše vreme. Nadam se da ćemo imati dobar sastanak sa najboljim zaključcima i sledećeg puta u Sarajevu.

O ulasku Srbije u EU

– Edi je već pokrenuo tu temu, da li ćemo biti deo EU ili ne, znam da nećemo biti deo EU, niko od nas neće pre Ukrajine. Kada ćemo ući u EU i da li ćemo ući zajedno sa Ukrajinom… Vi imate vaše mišljenje, ali moja inteligencija mi govori da sam ja u pravu. Verovatno ćemo čekati još nekih šest godina. U vašim zemljama je možda EU popularna, u mojoj i nije toliko. Ovo je nešto što ćemo prodiskutovati, nećemo mi nikada pričati loše stvari o važnosti ove inicijative. Hvala što nas podržavate – istakao je predsednik Vučić

10.05 – Napredak koji smo napravili, od poslednjeg susreta, govori za sebe

Premijer Albanije Edi Rama kazao je da je zadovoljstvo doći u Bokokotorski zaliv. Izrazio je entuzijazam i zahvalio Oliveru Varheljiju i Komisiji zbog posvećenosti.

– Napredak koji smo napravili od poslednjeg susreta u Skoplju govori za sebe. Pripremili smo individualne planove za reforme, i još mnogo napretka. Mi smo spremni – rekao je Rama.

10.00 – Ujedinjeni u zajedničkom evropskom putu

Predsednica Saveta ministara BiH Borjana Krišo kazala je da su svi narodi u BiH ujedinjeni u zajedničkom evropskom putu.

– Nadam se da ćemo svi zajedno u kontekstu regionalne saradnje uspeti i ostvariti naše zajedničke ciljeve – istakla je ona.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti se osvrnuo na rat u Ukrajini, i istakao da je rat u Ukrajini ključna pretnja Evropskoj uniji i bezbednosti.

Naglasio je i da su neophodni dobrosusedski odnosi u regionu, što zahteva defakto i dejure priznanja, jer, kako kaže, samo to donosi mir i integraciju.

– Od Srbije tražim da preda kosovskim vlastima Milana Radojičica i njegove paravojvne formacije koje su ubile policijskog oficira Afrima Bunjakua u septembru – istakao je Kurti.

09.50 – Spajić otvorio Samit

Premijer Crne Gore Milojko Spajić otvorio je Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije u Kotoru.

Spajić je poželeo dobrodošlicu svim prisutnima. Kazao je da plan predstavlja jasan signal i posvećenost Evropske unije ekonomske transformacije Zapadnog Balkana.

Rekao je da Crna Gora prepoznaje trenutnu fazu i izazove u ekonomskom razvoju i da je crnogorska reformska agenda pripremljena sa jasnim ciljem da se iskoriste podsticaji koje pruža mehanizam EU za reformu i rast za Zapadni Balkan.

„To podrazumeva sprovođenje ključnih reformskih mera u strateškim oblastima koje imaju za cilj ubrzanje ekonomskog rasta i obezbeđivanje usklađenosti sa standardima EU. Da bismo postigli ovaj ambiciozni cilj, identifikovali smo i formulisali reformske mere koje se bave razvojem poslovnog okruženja i privatnog sektora, digitalnom i energetskom zelenom tranzicijom i razvojem ljudskog kapitala“, rekao je Spajić

Počeo panel „Aktuelna situacija i planovi za budućnost – novi plan rasta“.

 

 

 

 

 

 

09.45 – Varhelji: Plan rasta se ostvaruje, razgovaraćemo o prioritetima kao što je SEPA

Plan rasta za Zapadni Balkan se već ostvaruje, a na samitu ćemo razgovarati kako da sprovedemo sve prioritete regiona za ovu godinu, izjavio je evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji pred otvaranje Samita lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije u Kotoru.

Prema njegovim rečima, u okviru pomenutih prioriteta je najvažnija SEPA, odnosno oblast zajedničkog plaćanja evrom. On je naveo da svi građani i preduzeća celog regiona mogu da imaju koristi od ovog plana već od prvog dana sledeće godine.

09.40 – O’Brajan: SAD snažno podržavaju plan rasta za Zapadni Balkan

Pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajan izjavio je da SAD snažno podržavaju Plan rasta za Zapadni Balkan jer on podrazumeva bolju budućnost za građane i za zemlje.

„Zemlje koje ispunjavaju svoje reformske uslove će se pridružiti evropskom području plaćanja, što će smanjiti troškove za možda sedam odsto svaki put kada neko pošalje novac. To će smanjiti troškove zaduživanja, što će omogućiti preduzećima da se prošire. Ovde se radi o pokazivanju prednosti za građane regiona u pridruživanju evropskom tržištu“, rekao je O’Brajan.

9.30 – Obraćanje predsednika Vučića

– Očekujem dobar razgovor, nadam se da možemo da se približimo teškim i ozbiljnim reformama koje provodimo od velikog značaja za nas na Zapadnom Balkanu. Verujem da i pre članstva u EU možemo da ostvarimo važne rezultate i korist za naše građane. Hvala na gostoprimstvu domaćinima – rekao je predsednik.

Poruka za Crnu Goru po pitanju usvajanja rezolucije u Srebrenici

– Oni donose odluku kako će da se postave po tim pitanjima. Mi znamo kakva je naša poruka. Mi znamo šta je naš odnos po tome. Imam jedno pitanje na koje niko nema odgovor, kakav je smisao tome danas? Kakav je smisao te rezolucije? Kažete nije nametanje kolektivne krivice? Nego šta je, individualna krivica je određena presudama, a ne pominje se nijedno ime. Neka svako donese svoju odluku i mi ćemo se u budućnosti ponašati u skladu sa time – rekao je predsednik Vučić.

9.20 – Milan Knežević predsednika Vučića darivao delima Njegoša

Politički veteran Crne Gore Milan Knežević darivao je predsednika Vučića sabranim delima Petra Petrovića Njegoša uz moćnu poruku.

Domaćin Samita u Kotoru je premijer Milojko Spajić a skup počinje u 9:30 kako je najavila Vlada Crne Gore.

Najavljeno je i prisustvo evropskog komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varheljija i pomoćnika američkog državnog sekretara zaduženog za Evropu i Evroaziju Džejmsa O’Brajena.

Konferencija za novinare, na kojoj će se obratiti Spajić i Varhelji, počinje u 10.30.

Na događaj su, osim lidera i ministara iz regiona, pozvani i predstavnici Saveta za regionalnu saradnju, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke, Svetske banke, Transportne zajednice, Atlantskog saveza, Energetske zajednice, Fondacije za otvoreno društvo, ReSPA, GIZ-a, visoki predstavnici Evropske komisije i drugi.

To je treći regionalni samit lidera Zapadnog Balkana koji se održava u poslednjih nekoliko meseci. Prethodna dva održala su se u Tirani i Skoplju.

Inače, Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU.

Plan se odnosi na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadno-balkanske šestorke dobije određenu sumu novca na svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter