Izvor: TANJUG
16.09.2022 u 11:24
0

VUČIĆ ODLIKOVAO ORBANA: Hvala na nedvosmislenoj podršci po svim važnim pitanjima (FOTO/VIDEO)

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas pre podne sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Sastanak je održan u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Nakon sastanka Vučić će Orbanu uručio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje.

– Dobro došao, dragi prijatelju @orbanviktor! Radujem se našem susretu i razgovoru, koji je zasnovan na međusobnom razumevanju i poverenju, ali i na prijateljstvu koje smo izgradili tokom višegodišnje saradnj – napisao je Vučić na Tviteru. 

Vučić uručio orden Orbanu

Vučić je uručio orden Viktoru Orbanu. 

Obraćanje Vučića

Vučić je istakao kako mu je čast što je bio u prilici da odlikuje Orbana. 

– Ovo je najviši orden koji predsednik Srbije dodeljuje. Dodeljujemo ga velikom prijatelju srpskog naroda. Zahvalni smo vama lično na podršci koju otvoreno i nedvosmisleno pružate Srbiji. Budite uvereni da naši građani istinski cene takve prijatelje i komšije – rekao je Vučić. 

– Hvala vam što uvek imate dobrobit Srbije u vidu. Rezultati dosadašnjih zajedničkih zalaganja su do sada impresivni, ali nas i obavezuju da nastavimo dalje – rekao je predsednik Srbije. 

Zahvalio se lično Orbanu i Pastoru na približavanje dva naroda. 

-Hvala vam što u mesecima kada svi gledaju sebe, pomogli ste Srbiji da prebrodi mesece zime. Nadamo se da će ovaj orden uvek biti podsetnik za mađarski narod i sve naše prijatelje, a nismo imali veće od Janjoša Hunjadija – rekao je Vučić. 

Obraćanje Orbana

– Čast mi je što sam imao priliku da preuzmem od vas Orden Republike Srbije. Retko se daje odlikovanje ljudima koji su još u službi. Meni je ovo ohrabrenje i shvatam da odlikovanje nisam dobio zbog onoga što sam do sada učinio nego za ono što ću tek učiniti. 

U Mađarskoj postoji titula „najveći Mađar“, rekao je Orban. 

– On je napisao pismo Milošu Obrenoviću – rekao je Orban i pročitao deo tog pisma. 

Orban se zahvalio Vučiću što mu je ukazao čast svojim prijateljstvom. 

– Mi zajednički treba da odbranimo južna vrata Evrope. To je odgovornost i Srbije i Mađarske. Mađarski vitezovi su najveći uspeh ostvarili kod Beograda zajednički braneći vrata Evrope. Zajednička nam je odgovornost – istakao je Orban i naglasio kako nas veže istorija i vekovno prijateljstvo. 

Za zadatke koji nam predstoje moramo imati mnogo snage i mi i vi, neka Bog bude sa nama – zaključio je Orban. 

Politika sankcija EU

– Ako je reč o sankcijama niko od nas nije u lakoj situaciji. O njima se odlučuje na mestima koja su bezbedna i daleko od zemlje kojoj se sankcije uvode. Lako je da se kroji sankcio na politika iz Berlina, Pariza, Madrida Brisela. Ko je bliži zemlji pod sankcijama ona više i trpe. I razumljiv je stav Mađarske. Mi smo učili da sankcije uvodi jači protiv slabijeg. Ali kada pogledam energetske sankcije vidim da smo mi energetski patuljci i uvodimo sankcije protiv energetskog džina. Ove sankcije prete da će veliki deo našeg uspeha iz prethodnih 10 godina urušiti – naglasio je mađarski premijer govoreći o sankcionoj politici EU. 

Ako bi se sankcije ukinule, situacija bi se odmah poboljšala, kaže Orban. 

Evropa uvoidi sankcije koje su nama bolnije od onih koji se njima uvode. 

– Mi smo u malo težoj poziciji u odnisu na Mađarsku – rekao je Vučić. 

On je uspeo da se izbori da prima rusku naftu, i to isto za Slovačku i Češku. Mi kao treća zemlja nećemo biti u mogućnosti da uvozimo rusku naftu, i po tom pitanju smo u problemu. Mi smo danas imamo važne razgovore i znamo da su narednih 6 meseci ključni za opstanak naših nacija i dogovorili se da zajednički radimo na svemu i da sve akcije ubrzamo i po tru puta. Mi možemo da se oslonimo na Mađarsku i Mađarska na nas. 

– Mi se nismo priključili nijednom od 36 paketa sankcija Ruskoj Federaciji. Naša situacija je teža i ja sam Orbanu ukazao na činjenicu sa kakvim se problemima suočavamo i po potanju našeg teritorijalnog integriteta. 

Vučić je naglasio da je naša trgovinska razmena viša nego ikada i da je Mađarska sada nama 4. po redu trgovinski partnet. 

– Što se tiče odluke Evropskog parlamenta, ja mislim da je to vic. Ne smejemo se jer je to dosadan vic. Levica je opsela Evropski parlament, a naš nekadašnji saveznih sve više klizi ka levici. Desnica je uspela da zadrži malu poziciju, i to se vidi u rezultatima. To je partijski napad. I nije prvi put. Vi Srbi znate šta znači kada kažu negativno nešto o zemlji. Izmišljaju nove reči, još malo pa će negativni atributi kopji se koriste za Mađare nestati, pa će osmisliti nove – naveo je Orban. 

– O nama pišu iste takve stvari i pojma nemam ni šta pišu. I to će nastaviti da rade oni što imaju 0.7 posto glasova u svojim zemljama – rekao je Vučić. 

– Ja sam ukazao na licemerje i narativ oko teritorijalnog integriteta. Kako je lako štititi integritet Ukrajine, što je u redu u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, a kako je lako zaboraviti da postoji važeća Rezolucija 1244 koja govori o teritorijalnom integritetu. Ja sam se zahvalio Orbanu na poidršci za naš evropski put. Srbija jeste i želi da bude na evropskom putu, ali Srbija ima i svoje nacionalne i državne interese od koji neće da ostupi bez obzira na to kako neko sa 0.5 ili 0.6 glasova u svojoj zemlji ili makar takvi mislili drugačije o poziciji Srbije. 

Pred nama je još mnogo posla, pridružiće nam se na ručku, Ana, Dodik, Mali, Sijarto, rekao je Vučić. 

– Mađarska uvek može da računa na Srbiju, a mi znamo da uvek možemo da računamo na svoje mađarske prijatelje. Ovo je vaša druga kuća i uvek ste ovde dobrodošli – zaključio je predsednik. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter