Izvor: Kosovo online
28.05.2024 u 11:25
0

VUJINOVIĆ: „Kosovo je napravljeno od strane NATO-a“

Istraživač studija bezbednosti Nikola Vujinović ocenio je za Kosovo onlajn da to što je Kosovo postalo pridruženi član Parlamentarne skupštine Natoa, ne mora da znači da će brže ući u ovu Alijansu, ali da bi Srbija, kako je rekao, trebalo da povuče sledeći korak i iskaže protest.

Navodi da je u pitanju još jedan u nizu pritisaka na Republiku Srbiju koji govori „ako nećete sa nama, ima ko hoće“.

„Možemo da govorimo opet o tom kvalitetu kosovske države ili nekvalitetu njihovih snaga bezbednosti, ali definitivno jeste ovo jedna u nizu poruka, možemo da ih vidimo u prethodnim mesecima prema Srbiji i njenom ponašanu u međunarodnim odnosima. Da li će ovo na neki način da utiče na prijem Kosova u Nato, ja ne verujem, mi ne želimo da uđemo u Nato, tako da ne može ni nama ništa da znači, ono što bih rekao, i moje mišljenje bi bilo, da bi mi trebali da povučemo sledeći korak gde ćemo da iskažemo neki protest, da li u vidu suspendovanja svog članstva ili u vidu nekih daljih protesta ili deklaracije, ali prosto nije prihvatljivo da država koju ne priznaju čak ni članice sve bude deo toga, to je jedna paradoksalna situacija“, rekao je Vujinović.

MALI: „Važno je da u vreme ove krize budemo jedinstveni i složni“!

Srbima na Kosovu se šalje poruka kakvu i dobijaju od međunarodne zajednice u poslednjih 20 godina, ističe Vujinović, a ona je navodi sledeća.

„Suočite se sa činjenicom da živite u nezavisnoj državi, priznajte legitimitet te države ma koliko bila nasilna i nedemokratska prema vama, ma koliko kršila vaša osnovna ljudska prava, ne govoreći o nacionalnim i verskim pravima`“. Nije uopšte ohrabrujuće, ali ponašanje međunarodne zajednice, Natoa u vidu Kfora na Kosovu i Metohiji poslednjih godina i decenija, usudio bih se reći, govori da Srbi sa Kosova i Metohije nisu ništa drugačije ni očekivali i da je ovo samo vest među vestima, neće se mnogo uzbuditi, mislim da bi se više uzbudili da Rosu upadne u još neku banku ili neki vrtić, ili školu, to bi bilo veće uzbuđenje za naše građane, jer ovo je prosto neki prirodni sled događaja“, rekao je on.

Istakao je da je Kosovo „napravljeno“ od strane Natoa.

„Nije ga napravio albanski narod, nije nacionalna ideja, već Kosovo i postoji zbog Natoa. Većina građana Kosova, kada ih pitate do kada će ostati na KiM, kažu, dok je Nato tu, kada se Nato povuče, povući će se i oni, prosto jasno je čija je to država i onda je ovo samo neka legitimizacija toga. Ja nisam bio iznenađen što je izglasano, iznenađen sam broju uzdržanih, zaista nisam očekivao da će predstavnici 14 država biti uzdržani, to baš govori o nejedinstvu unutar Natoa“, zaključio je Vujinović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter