Izvor: Informer
28.05.2024 u 08:43
0

VESIĆ: Srbija nikad nije negirala da je događaj u Srebrenici zločin!

Rezolucija o Srebrenici nikome nije donela mir već dodatne tenzije u regionu, a najveću štetu nanela je porodicama srebreničkih žrtava jer je ta tragedija zloupotrebljena u političke svrhe od strane autora rezolucije, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

On je rekao da mu je žao što su dvojica bošnjačkih političara Zlatko Lagumdžija i Denis Bećirović, iz svojih unutrašnjopolitičkih razloga, da bi pokazali da su u bošnjačkom biračkom telu veći bošnjaci od SDA, usvojili rezoluciju kojom su uneli dodatne tenzije u regionu.

ZAGOVORNICI REZOLUCIJE OBMANJUJU JAVNOST: Marko Đurić UPOZORAVA na laži koje se plasiraju

– Glasanje u Ujedinjenim nacijama je završeno i delegacije su otišle kućama a mi ostajemo da živimo zajedno, pre svega narodi koji žive u BiH koji sada treba da rešavaju tenzije nastale bez ikakvog razloga – rekao je Vesić gostujući na televiziji Euronews.

Vesić je istakao da je ovom rezolucijom naneta velika šteta sećanju na srebreničke žrtve jer, kako je rekao, te žrtve kao i sve druge žrtve u BiH – i srpske i hrvatske i bošnjačke nisu zaslužile da ih se sećamo bez dužnog pijeteta svih naroda.

Podvukao je da je ono što se dogodilo u Srebrenici bio zločin i da Srbija to nikada nije negirala, uz podsećanje da su naša dva predsednika bila u Srebrenici.

– Trideseta godišnjica zločina u Srebrenici zaslužila je da se obeležava pijetetom i dogovorom sva tri naroda, ali su očigledno iz unutrašnjopolitičkih razloga Lagumdžija i Bećirović to zloupotrebili i to vam je tako kad kao komunista pod stare dane postanete nacionalista – rekao je Vesić.

Na pitanje da li će ovo uticati na saradnju Srbije i BiH, Vesić je rekao da će naša zemlja sarađivati sa svim svojim susedima.

 Za nas su BiH i Republika Srpska važan partner jer tu živi veliki broj pripadnicika našeg naroda i mi ćemo se truditi da nastavimo saradnju koja je u interesu Srbije. Za tenzije nije kriva Srbija jer nismo mi ti koji su ušli u ovu avanturu sa rezolucijom koja se na kraju loše završila – rekao je Vesić.

Naveo je da je rezolucija usvojena formalno i da suštinski nema nikakvu težinu s obzirom na to koliko je zemalja glasalo za nju.

 Da li ona donela drugačiji odnos prema žrtvama u BiH? Nije. Da li je donela veći pijetet prema žrtvama u BiH bilo kog da su naroda? NIje. Da li je donela veće tenzije i više problema? Jeste. Pa, čemu onda takva rezolucija? – upitao je Vesić i zaključio:

– Mislim da je posle 30 godina bilo vreme da se sva tri naroda dogovore kako će obeležavati kako ono što se dogodilo u Srebrenici tako i ono što se dogodilo u Potočarima i na drugim mestima i da ceo svet stane iza toga, a ne da se iz unutrašnjopolitičkih razloga pravi rezolucija koja nikome nije donela mir, a nažalost najveću štetu nanela je porodicama srebreničkih žrtava jer je ta tragedija zloupotrebljena u politici što se često dešava kad se političari mešaju kada su ovakvi istorijski događaji u pitanju – rekao je Vesić i dodao da je „šteta koju su Lagumdžija i Bećirović naneli pomirenju naroda i zajedničkom suživotu u BiH takva da smo se zbog neodgovornosti ove dvojice vratili skoro u vreme posle Dejtona“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter