Izvor:
04.11.2019 u 09:09
0

ZEČEVIĆ PORUČIO: Veći pritisak SAD na Beograd ako nema rešenja za KIM!

Na današnjem sastanku Aleksandra Vučića i Metjua Palmera doći će do određenih razjašnjenja, uveren je Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije i ističe da je Srbija spremna na određene kompromise, ali ne i na priznanje Kosova.

Dodaje, da ukoliko Beograd i Priština ne dođu do rešenja, može doći do još većeg pritiska na Srbiju.

Postoji jedan kontinuitet, konstantna politika prema Srbiji koja je u suštini zasnovana na tome da se ne uvažavaju toliko srpski nacionalni interesi, a guraju se neki balkanski mikrošovinizmi u prvi plan. To je neka konstanta koja se uvek vraća. U nekom trenutku se učinilo da će sa Trampom to da se promeni u nekom pravcu, mada sa Trampom treba biti oprezan, jer je nepredvidljiv. Ostaje da vidimo posle razgovora Vučića i Palmera šta će biti na kraju – rekao je Zečević.

Zečević navodi da će na sastanku Srbiji možda biti ponuđeno da prestane sa kampanjom za povlačenje priznanja Kosova, a da će zauzvrat Albanci ukinuti takse.

Treba da se otvore pregovori i možda će biti ponuda da Srbija prestane sa kampanjom za povlačenje priznanja Kosova, a za uzvrat Albanci da ukinu takse – navodi Zečević.

Komentarišući izjavu zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD da Srbija ne može ući u EU ako ne prizna nezavisno Kosovo, navodi da SAD na tome insistiraju od samog početka.

Da se prizna Kosovo, to je nešto što Amerikanci predstavljaju kao priznavanje realnosti na terenu, onoga što se dogodilo u prošlosti, nešto što je nepovratan proces – navodi Zečević.

Ocenjuje da do sankcija, koje je Palmer pomenuo, neće doći:

SAD dozvoljavaju da Srbija kupuje određeno oružje u Rusiji, ali ne dozvoljavaju kupovinu S400, koji ima veći domet i oni se osećaju ugruženim tim sistemom, ali predsednik je rekao da mi to nismo ni nabavili, i u tom smislu ne bi trebalo da bude sankcija – navodi Zečević.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter