Izvor:
24.10.2019 u 15:36
0

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Boriću se da Srbija bude među top 10 zemalja na Duing biznis listi!

Boriću se da Srbija bude među top 10 zemalja na Duing biznis listi, izjavila je danas potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i navela da će u ponedeljak biti doneta odluka o izradi akcionog plana kako to da i ostvarimo.

U ponedeljak ćemo doneti odluku o tome da napravimo naš akcioni plan, ne da poboljšamo naše mesto na Duing biznis listi, nego šta treba da uradimo u svakoj oblasti da bismo bili top 10 u svetu – rekla je Mihajlović novinarima nakon skupa na kome je predstavljena nova lista Svetske banke "Duing biznis".

Naglasila je da moramo da znamo šta u predstojećem periodu još možemo da uradimo da bismo bili u prvih 10 u svetu, zato što to, dodaje, znači direktan dalji privredi razvoj naše zemlje.

Građevinske dozvole su direktno uticale na to da danas imate 44.000 gradilišta, pre četiri godine ih je bilo 1.000. Svaka ova oblast utiče na to da se privreda razvija. To je suština Duing biznis liste – kaže Mihajlović.

Ministarka je podsetila da se građevinska dozvola pre četiri godine čekala po pet godina, a sada je elektronska.

Naglasila je da svaka oblast poslovanja treba da bude takva da troškovi budu manji i da vreme potrebno za obavljanje poslova bude što kraće.

Samim tim to znači da se korupcija ili bilo kakve koruptivne radnje smanjuju ili potpuno nestaju. U izdavanju građevinskih dozvola ne može više da bude onih stvari da držite građevinsku dozvolu ili neko rešenje u fioci, jer je sada sve elektronski – rekla je Mihajlović.

Navela je da naš cilj treba da bude da u svakoj oblasti gde god možemo budemo brzi i efikasni i da sve što možemo izdajemo elektronski.

To je za privredu broj jedan. Pored svih lista koje se prave na svetu ovo je i za strane investiture, ali i za to stanje gde je Srbija, jako važno – poručuje ministarka.

Kaže da Duing biznis lista meri lakoću poslovanja u 190 država na svetu i da se Srbija danas takmiči sa najrazvijenijim zemljama sveta.

Biti u prvih 50 znači da se takmičite sa SAD, Japanom, sa Francuskom, Velikom Britanijom, da ne nabrajam sve zemlje koje imaju sve te oblasti mnogo uređenije ili jako uređene danas na svetu. Lično, ja jesam zadovoljna time što smo pokazali da je trend koji mi pravimo dobar trend – rekla je Mihajlović.

Kako kaže, u svim oblastima, izuzev u jednoj, Srbija je zabeležila suštinski poboljšanje i jedina je zemlja u regionu koja je ostvarila takvu vrstu napretka.

Ima tu još posla – dodaje ministarka.

U oblasti otpočinjanja biznisa Srbija je zabeležila pad, a Mihajlović kaže da je to jedina oblast u kojoj Srbija nije zabeležila pozitivan napredak i navodi da treba da preduzmemo dodatne korake provere vlasnika firmi.

Mislim da i to može da se reši, već smo razgovarali sa našim kolegama i naći ćemo način da sa APR to izgleda potpuno drugačije nego sada – rekla je Mihajlovićeva.

Istakla je da je da i to rešivo, a da je suština samih reformi koje sprovodimo kroz Duing biznis listu svest šta to znaci za Srbiju unutar svih vladinih organizacija i institucija i i pokušaj da budemo mnogo brži.

Prošle godine promenili smo sedam zakona i jednu uredbu i još dodatno učinili sve da se oni zaista implementiraju. Suština je u uvek u implementaciji zakona – zaključila je Mihajlovićeva.

Izvor: Tanjug
Foto: Facebook/Зорана Михајловић

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter