Izvor:
06.03.2019 u 09:20
0

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Ne treba da se odričemo borbe koju su započele žene pre više od jednog veka!

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručila je, povodom Međunarodnog dana žena, da žene ne treba da se odriču borbe koju su u njihovo ime započele neke žene pre više od jednog veka.

– Poruka je jasna – žene su bile, jesu i treba da budu nosioci promena u društvu koje teži većoj rodnoj ravnopravnosti. Žene koje su gradile Srbiju slavimo 8. marta, jer su zatrle put svima nama koji se danas borimo za rodno ravnopravno društvo. Ne odričimo ga se – istakla je Mihajlović u saopštenju.

Ona navodi da, u susret Međunarodnom danu žena "ne možemo, a da ne čujemo i poruke poput ''Ja ne slavim 8. mart, to nije moj praznik'' .

I zbog toga ne mogu da krivim žene, kaže Mihajlović.

– U svetu duboko ukorenjenih patrijarhalnih obrazaca koji pogađaju svako društvo, u kojem su žene za isti posao manje plaćene, u kojem im se postavljaju stakleni plafoni za napredovanje u karijeri, u kojem provode dvostruko više vremena na neplaćenim poslovima u domaćinstvu, u kojem su im ciljevi i ambicije omeđeni rodnim stereotipima, u kojem su najčešće žrtve nasilja, kako da se ne zapitaju gde je tu ravnopravnost i čemu obeležavanje osmog marta – navodi ona.

Kako je dalje rekla, i sama je, još kao tinejdžerka razmišljala o tom danu o kojem je smisao i značenje tražila svuda – u Tolstojevoj Karenjini, u Desankinim stihovima, u maminom držanju, u bakinim štrudlama, u građevinama Jelisavete Načić, u podvizima Milunke Savić, pred svojim ogledalom.

– I sigurna sam da će ta potraga trajati dok živim i dok se borim za veća prava i društvo jednakih šansi žena i muškaraca, devojčica i dečaka – navela je Mihajlović.

– Drage moje, moja poruka vama je da se ne odričete borbe koju su u naše ime započele neke žene pre više od jednog veka. Zarad onih 15.000 žena koje su marširale u Njujorku 1908. zahtevajući bolje plate, kraći radni dan i pravo glasa, zarad jedne Drage Dejanović koja se još sredinom 19. veka zalagala za emancipaciju žena na ovim prostorima, zarad Drage Ljočić koja je svoj život posvetila aktivnoj borbi za bolji položaj žena u Srbiji i socijalnu jednakost i koja se kroz čitavu karijeru hrabro i neumorno borila protiv nepravde i nipodaštavanja samo zbog toga što je žena, zarad borbe mnogih neimenovanih žena, o kojima nismo i nećemo ništa čuti, a koje svakodnevno menjaju okruženje, živeći svoje živote. Ali, pre svega, ne odričite ga se zarad vas samih i novih generacija devojčica koje dolaze – poručila je ona.

Mihajlović je u tu borbu pozvala i muškarce te istakla da "nema razvoja jednog društva ukoliko svi njegovi članovi nemaju jednake mogućnosti za rast i razvoj".

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter