Izvor: tanjug
03.01.2022 u 10:49
0

Zorana Mihajlović: Nismo svi krivi, zna se ko je odgovoran

 

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je neistina da je zbog postupanja resornog ministarstva u bilo kom trenutku bio ugrožen energetski sistem zemlje i da se ponovnim obmanjivanjem javnosti pokušava prebaciti odgovornost za probleme u EPS-u sa onih koji upravljaju kompanijom na ministarstvo.

„Tvrdnja da je zbog boje pečata vraćena dokumentacija je najobičnija laž. Laž je i da je Ministarstvo „odugovlačilo” sa izdavanjem odobrenja. EPS je taj koji je dostavljao dokumentaciju sa ozbiljnim nedostacima i tek krajem 2021, posle nekoliko meseci je to uradio u skladu sa svim zakonima Republike Srbije i dobio odobrenje za površinski kop polja E u „Kolubari”“, ukazala je Mihajlović odbacujući kao neistinite tvrdnje koje su se pojavile u pojedinim medijima.

Ona je rekla da je laž i to da je ova dozvola bila razlog za nedovoljne zalihe uglja na deponijama, jer je, kako kaže, EPS sve vreme radio na polju E, a ministarstvo je samo insistiralo na poštovanju svih zakona prilikom izrade investicione i tehničke dokumentacije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Sve ove laži zajedno nisu ništa drugo nego pokušaj pojedinaca da krivicu za stanje u elektroenergetskom sektoru prebace na druge, u ovom slučaju na ministarstvo. Nismo svi isti, nismo svi krivi. Zna se ko je odgovoran i ne dozvoljavam da ministarstvo i mene uvlačite u blato koje ste sami zamesili”, istakla je Mihajlović.

Mihajlović dodaje da vršenje eksploatacije uglja na kopu površine 10 kilometara bez dozvola jeste ozbiljno kršenje zakona i govori o neodgovornosti onih koji vode ovo strateški važno preduzeće.

„To je jednako kao da se gradi auto-put bez papira i dovodi nas u situaciju da se eksploatacija uglja vrši bez ikakvog reda, raubujući na taj način opremu vrednu desetine miliona evra. Takođe je pitanje koje količine se zaista eksploatišu sa polja E, koji je kvalitet tog uglja, gde je tačno isporučen i ko ima korist od toga da se eksploatiše ugalj bez ikakve dozvole. Kad nema osnovne dokumentacije onda je sve drugo upitno”, ukazala je Mihajlović.

Ona dodaje da svi zainteresovani na sajtu Ministarstva mogu pronaći dokumente u kojima su date sve primedbe koje je Ministarstvo dalo na dokumentaciju koju je podnosio EPS, zajedno sa hronologijom postupanja.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter