Izvor:
26.12.2018 u 07:54
0

ZORICA MIHAJLOVIĆ: Koncesiona naknada uplaćena za aerodrom „Nikola Tesla“!

Ukoliko 417 miliona evra, dobijenih od kompanije "Vensi erports" za koncesiju Aerodroma "Nikola Tesla", Srbija bude upotrebila za vraćanje starih kredita i dugova, to bi značilo da je poslušan Međunarodni monetarni fond, koji je i u prethodnim aranžmanima savetovao da se višak u budžetu usmeri baš u te svrhe.

U Ministarstvu finansija za taj list kažu da će deo novca biti iskorišten za vraćanje starih dugovanja, a deo za kapitalne projekte.

– Javnost će biti blagovremeno obaveštena o kojim je projektima reč – odgovaraju u Ministarstvu na pitanje da li postoji plan kojim bi infrastrukturni projekti mogli da budu finansirani.

Minstarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović takođe nema konkretan predlog, ali očekuje da deo bude upotrebljen za infrastrukturu, budući da takvo ulaganje podiže privredni rast, o čemu će se razgovarati u Vladi.

Koncesiona naknada uplaćena je prošlog petka, a novac će biti dostupan u naredna dva meseca.

Nejasno je zašto za sve ovo vreme nije napravljen jasan plan kako će te pare biti potrošene, piše "Politika".

Ekonomista Ljubomir Madžar, podržava predlog da novac od koncesione naknade treba da bude upotrebljen za otplatu dugova.

On kaže da je za infrastrukturu uzeto skoro četiri milijarde evra kredita, ali država nije uspevala da blagovremeno povuče taj novac i upotrebi ga, pa nema svrhe dodavati još novca za te svrhe.

Profesor Ljubodrag Savić slaže da najpre treba vratiti stare skupe kredite, ali dodaje da deo novca treba da ode i u infrastrukturu.

– Treba ubrzati izgradnju Koridora 11, da nam se ne bi dogodilo da ga gradimo dugo kao Koridor 10. Novac bi mogo da se upotrebi i za izgradnju auto-puta ka BiH – smatra on.

"Politika" piše da ne bi bilo dobro da se ponove greške iz prošlosti, kao kada je 1997. godine novac od prodaje 51 odsto Telekoma potrošen na isplatu penzija. Ni pare od prodaje Mobtela nisu najbolje upotrebljene, jer, pored vraćanje dugova MMF-u, nije ostvarena nijedna kapitalna investicija.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter