Izvor:
28.05.2019 u 13:01
0

ZUBIN POTOK: Specijalci Rosu brutalno pretukli oko 100 Srba!

14:22 Vojska Srbije iz Kraljeva krenula u pravcu Raške

Iz kasarne Vojske Srbije u Kraljevu nešto pre 14.00 časova počela je da izlazi kolona vojnih vozila, punih ljudi i opreme.

Kolona se, najverovatnije, kreće u pravcu Raške.

14:23 Objavljena imena uhapšenih Srba

Objavljena su puna imena uhapšenih Srba, Bošnjaka koji su praktično oteti pod plaštom hapšenja u današnjoj akciji albanskih specijalaca.

14:20 Kosovska Mitrovica: Povređeni Srbi stabilno, ima ih još u Zubnom Potoku

Dvojica Srba, ranjenih jutros u Zubinom potoku u pucnjavi pripadnika kosovske policije, Boban Janićijević (1976) i Radenko Milovanović (1979), koji su primljeni u KCB Kosovska Mitrovica, stabilno su i van životne opasnosti.

Janićijević je primljen sa otvorenim povredama leve potkolenice, a Milovanović sa zatvorenim povredama desne potkolenice, rekao je Tanjugu zamenik direktora KCB Kosovska Mitrovica dr Zlatan Elek.

Oba pacijenta su, kako je dodao, u stabilnom stanju, i u toku su dijagnostički procesi.

“Imamo informacije iz Doma zdravlja Zubin potok da ima dosta građana koji su doživeli lakše telesne povrede i podatke da je načinjena velika materijalna šteta na kućama i objektima u opštini Zubin potok i na vozilima koja su bila uredno parkirana pored puta”, rekao je Elek.

13:51 Sutra u Severnoj Mitrovici protestni miting Srba

Predsednik Srpske liste Goran Rakić najavio je da se sutra u podne na Trgu u Severnoj Mitrovici biti održan protestni miting Srba, nakon akcije specijalnih snaga kosovske polcije u kojoj je uhapšeno 23 Srba na severu KiM.

O daljim koracima odlučiće se u toku dana, dodao je Rakić.

13:40 Kosovska Mitrovica: Povređeni Srbi stabilno, ima ih još u Zubnom Potoku

Dvojica Srba, ranjenih jutros u Zubinom potoku u pucnjavi pripadnika kosovske policije, Boban Janićijević (1976) i Radenko Milovanović (1979), koji su primljeni u KCB Kosovska Mitrovica, stabilno su i van životne opasnosti.

Janićijević je primljen sa otvorenim povredama leve potkolenice, a Milovanović sa zatvorenim povredama desne potkolenice, rekao je Tanjugu zamenik direktora KCB Kosovska Mitrovica dr Zlatan Elek.

Oba pacijenta su, kako je dodao, u stabilnom stanju, i u toku su dijagnostički procesi.

“Imamo informacije iz Doma zdravlja Zubin potok da ima dosta građana koji su doživeli lakše telesne povrede i podatke da je načinjena velika materijalna šteta na kućama i objektima u opštini Zubin potok i na vozilima koja su bila uredno parkirana pored puta”, rekao je Elek.

13:40 Nakon upozorenja zapadnih sila NJSO se povlače

Predsednik Srbije Aleksansdar Vučić rekao je da se pripadnici NJSO povlače sa severa Kosova nakon upozorenja zapadnih sila da su u Zubinom Potoku prekoračili dozvoljenu upotrebu sile.

Prema informacijama koje imamo, samo još četiri vozila NJSO nalaze se na severu Kosova i oni se povlače. To je dobra vest za očuvanje mira i stabilnosti i za naše građane KIM – rekao je predsednik u Skupštini Srbije.

13:13 EU traži uzdržanost

Povodom današnje operacije hapšenja Srba na severu Kosova i Metohije portparolka EU Maja Kocijančić izjavila je da operacije policije lažne države moraju da budu u skladu sa zakonom.

U kontaktu smo sa Beogradom i Prištinom i pozvali smo na krajnju suzdržanost – kaže Kocijančić.

12:37 Predsednik Vučić: ROSU se povlače sa severa Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je upravo da se specijalne jedinice ROSU povlače sa severa Kosova i da je na teritoriji severa trenutno još četiri vozila specijalnih jedinica. Rekao je i da je plan Prištine bio da se privede ukupano 26 osoba na severu, a da je privedeno ukupno 19 osoba.

12:26 Oglasila se i Rusija

Ministarstvo inostranih poslova Rusije nazvalo je upad snaga ROSU u srpske opštine i hapšenje 13 Srba još jednom u nizu provokacija Prištine.

Ministarstvo je pozvalo međunarodne pokrovitelje Prištine da urazume kosovsko radikalne snage i spreče dalju eskalaciju konflikta.

12: 22 Zapadne sile se oglasile o situaciji na KiM

Kako je na sednici koja se trenutno održava u Narodnoj skupštini upravo izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom situacije na Kosovu i Metohiji oglasili su se predstavnici zapadnih sila.

Naime, njihov stav je da trenutna dešavanja na severu Kosova nemaju nikakve veze sa borbom protiv korupcije, i da ovakvo ponašanje pripadnika ROSU predstavlja nedozvoljeno prekoračenje mera.

12:10 ROSU PRETUKLA OKO 100 SRBA

Specijalci Rosu u Zubinom Potoku brutalno pretukli oko 100 lokalnih Srba pošto su probili barikade u mestu Varage. Prema saznanjima, policajci su demolirali kafanu "Radič polje" u kojoj su kundacima tukli goste među kojima je bilo i staraca.

12:08 ROSU se preselilа i južno od Ibrа

Kosovskа policijа oglаsilа se i trećim sаopštenjem od jutros u vezi sа аkcijom kojа je i dаlje u toku nа Severu. Ovog putа, međutim, dаju konkretnije informаcije dа se аkcijа sprovodi i u sredinаmа koje su nаstаnjene većinski аlbаnskim stаnovništvom – Srbici, Južnoj Mitrovici i Drenici.

– Tokom dаnаšnje policijske аkcije, kojа je još uvek u toku, uhаpšeni su pripаdnici kosovske policije srpske, аlbаnske i bošnjаčke nаcionаlnosti.

– Policijskа operаcijа kojа se sprovodi u nekoliko regionа, uključujući Zvečаn, Zubin Potok, Leposаvić, Severnu i Južnu Mitrovici, Srbicu i Drenicu, rezultirаlа je hаpšenjem osumnjičenih pripаdnikа policije rаzličitih nаcionаlnosti – nаvodi se u nаjnovijem sаopštenju Kosovske policije.

Dodаju dа su se pored oružаnog otporа u Severnoj Mitrovici, susreli i sа blokаdom putevа, kojа je zаustаvilа prolаz službenih vozilа, "zbog čegа su bili primorаni dа koriste neophodnа sredstvа kаko bi uklonili blokаdu putevа kаko bi nаstаvili sа operаcijom".

11:45 Srbi koji su privedeni jutros u akciji ROSU dovedeni u sud u Prištini

11:30 Napadnut novinar TV Prva kod Zubinog Potoka

Novinar beogradske televizije Prva Zoran Maksimović napadnut je kod Zubinog Potokam gde je u toku akcija kosovske policije. Prema informacijama te televizije, pripadnici ROSU zaustavili su Maksimovića, koji je pošao u susret barikadama postavljenim na magistralnom putu prema Zubinom Potoku, i potom mu oštetili automobil.

11:25 Sramna Tačijeva poruka Srbima

Hašim Tači je pozvao je povodom hapšenja na severu Kosova srpsku zajednicu da održi mir i da podrži, kako kaže, borbu protiv organizovanog kriminala.

Tači izneo tvrdnju da je institucijama reda i zakona potrebno najveće poverenje i podrška čitavog društva u beskompromisnoj borbi protiv organizovanog kriminala, krijumčarenja i korupcije širom teritorije Kosova.

On takođe tvrdi da je današnja policijska operacija za dobrobit svih građana, bez ikakvih razlika.

11:20 Albanski specijalci krenuli na Gazivode

Specijalci ROSU se u oklopnim vozilima kreću prema jezeru Gazivode.

11:00 Deset specijalaca ROSU na jednog uhapšenog

Na društvenim mrežama pojavio se još jedan snimak hapšenja u severnom delu Kosovske Mitrovice, u naselju Bošnjačka mahala. Na snimku se vidi kako desetak pripadnika ROSU izvodi jednog uhapšenog muškarca i ubacuje ga u policijski džip.

10:50 Vučić: Upali su sa 73 vozila na sever KiM, uhapšeno 23 Srba

Do sukoba je najpre došlo u mestu Varage u klisuri, i tu su albanski specijalci probili tri barikade. Srbi nisu raspolagali nikakvim oružjem, imamo snimke o tome, kao i da su Albanci pucali preko njihovih glava bojevim oružjem. U toku je upravo prebijanje Srba na pojedinim mestima, upadi u kuće. Nema poginulih. U Kosovskoj Mitrovici su pucali na ljude – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije.

10:13 – 200 vozila ROSU čeka spremno u južnoj Mitrovici

U četiri srpske opštine uhapšeno je čak 13 Srba. Najgore je u Zubinom potoku, gde uplašeno srpsko stanovništvo postavlja barikade kako bi se zaštitili od naoružanih albanskih ekstremista.

Kako se saznaje trenutno 200 vozila pripadnika ROSU čeka spremno u južnoj Mitrovici i planiraju upad u Zvečan.

10:03 Oglasio se KFOR

KFOR je jutros potvrdio da je u toku operacija Kosovske policije koja se po nalogu Tužilaštva u Prištini odvija na celom Kosovu i, kao i kosovske vlasti, tvrdi da se akcija na severu pokrajine izvodi u okviru borbe protiv kriminala.

Operacija Kosovske policije odvija se po nalogu Tužilaštva na celom Kosovu, ne samo na severu, i nije uperena protiv Srba, već protiv osoba optuženih za korupciju i kriminal – rekao je portparol komande KFOR Vinčenco Graso.

Mi za sada pratimo situaciju, u kontaktu smo sa vlastima u Prištini, ali otvorene su nam i komunikacije sa Srbijom – kaže Graso.

Prema njegovim rečima, u pitanju je policijska akcija kakve su se dešavale i u prošlosti, tako da KFOR "samo prati situaciju".

On je prokomentarisao i stav srpskih zvaničnika da KFOR treba da učini nešto po pitanju akcije kosovskih specijalaca.

O tome je i ranije diskutovano, mi se ne mešamo u akcije policije, dok nam ne zatraže da intervenišemo – rekao je Graso.

09:48 VOJSKA SRBIJE I POLICIJA KRENULE KA KOSOVU

Predsednik Aleksаndаr Vučić upozorio predstаvnike EU dа će Srbijа reаgovаti аko se ROSU ne povuče sа severа Kosovа i Metohije.

Primećeni su pokreti Vojske Srbije i policije kа Kosmetu.

09:36 Počela hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Zbog upada specijalne jedinice ROSU na sever KiM u toku je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

09:21 Probijene barikade u Zubinom potoku

U opštini Zubin Potok je trenutno najteža situacija. Barikada koja su Srbi postavili u selu Zupče probijena je i ROSU se kreće prema selu Varage.

08:58 U Zubinom Potoku BLOKIRAN PUT, gore barikade

Srbi iz Zubinog Potoka su se sami organizovali i blokirali put specijalnoj jedinici ROSU.

Naoružani specijalci iz Prištine uputili su se sa dugim cevima i u velikoj koloni ka Leposaviću, gde se čula pucnjava.

08:45 Uhapšeno 13 Srba

Specijalne jedinice ROSU uhapsile su do 8.30 sati 13 Srba, pripadnika kosovske policije na severu KiM.

Građani severa KiM su uznemireni, a veliki broj njih okupio se na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici.

08:25 Funkcioneri Srpske liste vratili se u Kosovsku Mitrovicu

Funkcioneri i članovi Srpske liste, koji su u Beogradu zbog sednice Skupštine Srbije posvećene KiM, uputili su se jutros u Kosovsku Mitrovicu da bi bili sa srpskim narodom u situaciji u kojoj je ROSU uhapsila šestoricu Srba pripadnika kosovske policije.

Specijalne jedinice ROSU rano jutros upale su sa dugim cevima u sve četiri srpske opštine na severu KiM i uhapsile šest Srba pripadnika kosovske policije.

08:23 Oglasio se Ramuš Haradinaj na Tviteru

Premijer takozvane države Kosovo Ramuš Haradinaj oglasio se na Tviteru povodom brutalnog upada jedinica ROSU na sever Kosova. Pošto je nahuškao svoje lične odrede smrti na Srbe, sada je rešio i da provocira.

08:17 Ovo su uhapšeni Srbi na Kosovu!

Kako Radio Kosovska Mitrovica saznaje, jake snage specijalnih jedinica tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga, jutros su u mestu Rudare u opštini Zvečan uhapsili dvojicu pripadnika tzv. KPS Zvezdana Spasojevića i Dejana Spasojevića. Prema rečima direktora za KiM Marka Đurića, privedeno je više osoba.

08:10 Na spisku za hapšenje 21 osoba

Kako se saznaje, pripadnici specijalne jedinicu ROSU su do sada uhapsili šestoricu Srba pripadnika kosovske policije. Međutim, kako se nezvanično saznaje, ROSU ima spisak po kom planira da hapsi, a na njemu je 21 ime.

Sa druge strane mediji na albanskom jeziku javljaju da je uhapšeno 30 ljudi.

07:55 Ljudi blokirali put kako ROSU ne bi mogli da odvedu uhapšene

U Zubinom Potoku se narod okupio a kako se nezvanično saznaje blokiran je put kako pripadnici ROSU ne bi mogli da odvedu uhapšene.

07:53 Predsednik Vučić zatražio od Zapada da obuzda Prištinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo je intenzivne diplomatske aktivnosti posle upada specijalnih jedinica ROSU na sever KiM, rečeno je u njegovom kabinetu.

07:40 Marko Đurić osudio upad ROSU

Direktor Kancelarije za KiM je upozorio i na kranji cilj terorista, koji su na sever pokrajine upali iz tri pravca i njihovih zapadnjačkih sponzora.

Šiptarski ekstremisti su ovo uradili da bi zastrašli naše ljude i ako je moguće da izazovu paniku, i uz hapšenja o kojima smo prethodnih dana govorili i koja smo najavljivali, stvore klimu nemoguću za život za Srbe. Ekstremisti i separatisti pribegli su najstrašnijim metodama, uz saglasnost jednog dela međunarodne zajednice. Ovo predstavlja igranje s mirom na tom prostoru, s ciljem da Srba tu više ne bude – zaključio je Đurić.

07:29 Specijalne jedinice policije u stanju pune pripravnosti

Ministarstvo unutrašnjih poslova je stavilo u stanje pune pripravnosti specijalne i posebne jedinice policije povodom upada jedinica ROSU na sever Kosova i Metohije.

07:23 Srbi se okupljaju u Kosovskoj MItrovici

Veliki broj građana okupio se na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici, kod spomenika Kneza Lazara, dok se po celom gradu čuju sirene za vazdušnu opasnost.

07:11 Uhapšeno više Srba

Prema nezvaničnim informacijama pripadnici specijalne jedinice ROSU upale su jutros rano u naselje zvano Bošnjačka mahala u u zgradi zvanoj "Beograđanka" uhapsili jednoh pripadnika KPS.a srpske nacionlnosti.

07:08 Predsednik naredio vojsci stanje pune borbene pripravnosti

Jutros u 6,30 predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić naredio je da se sve jedinice Vojske Srbije stave u stanje pune borbene pripravnosti i budu spremne za eventualnu intervenciju na Kosovu i Metohiji.

06:56 Specijalci ROSU upali na sever Kosova

U toku je opšti napad na severnu KM, specijalci ROSU naoružani dugim cevima upali su na sever, čuju se pucnjevi!

Pretpostavlja se da je to akcija hapšenja desetina Srba koje albanske vlasti lažni optužuju za kriminal i korupciju.

Predsednik Vučić je još pre dve nedelje upozorio da se sprema ovakav plan. On je tada zatražio od međunarodne zajednice da spreči zločinački napad na Sever.

Kako se saznaje, državni, vojni i policijski vrh prati situaciju na severu Kosova.

Država Srbija spremna je da na svaki način zaštiti Srbe od eventualnog pokušaja nekog novog pogroma.

Želim da obavestim građane Srbije da su jutros oko 6 sati više albanskih jedinica do zuba naoružanih su upali na severni deo Kosova – rekao je direktor za KiM Marko Đurić.

Izvor: Srbija Danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter