31°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: HappyBSC

DO POBEDE! MITROPOLIJA CRNOGORSKA: Narode, umesto litija idemo na moleban!

Episkopski savet Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori obratio se javnosti posle zabrane litija koju je uvela Vlada Mila Đukanovića. Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

Episkopski savet obaveštava javnost da će Crkva ispoštovati nove pravne norme iz naredbe Ministarstva zdravlja na čitavoj teritoriji Crne Gore, iako su očigledno selektivne i diskriminatorne. O takvoj odluci su juče obavešteni od strane crkvenih predstavnika i nadležni u Institutu za javno zdravlje, sa kojima se, važno je reći, nije dogovarala obustava litija, niti je njihova zabrana podržana.

TEROR U CRNOJ GORI

DO POBEDE! MITROPOLIJA CRNOGORSKA: Narode, umesto litija idemo na moleban!

RACIJE U KUČIMA! Milovi specijalci pretresaju kuće, traže oružje!

VAŠINGTON SE OGLASIO: U Crnoj Gori se vrši PROGON HRIŠĆANA!

Vodeći računa o opštem zdravlju, i telesnom i duhovnom, Crkvenim opštinama u Crnoj Gori kao organizatorima molitvenih litija je upućena instrukcija da područne jedinice Uprave policije neodložno obaveste o obustavi ranije prijavljenih litija za 28. jun ove godine. Verni narod pozivamo da se u isto vreme okuplja na molebane u svojim hramovima i u hramovnim portama, jer vjerski obredi u crkvama, manastirima i na površinama koji im pripadaju nisu i nikako ne mogu biti zabranjeni. Naša molitvena litija na ovaj način kao verski obred traje i trajaće do Hristove pobede! Posebno, do promene bezakonog, neustavnog i diskriminatornog ”Zakona”.

Neprestano ponavljamo i ponavljaćemo da je dužnost Crkve da, poštujući telesno, ipak prvenstveno štiti duhovno zdravlje vjernog naroda i svih ljudi, a posebno danas kada su i dalje na snazi diskriminatorne i neustavne odredbe Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Ljekari koji se, zajedno sa vjernim narodom i građanima, ovih dana masovno bore protiv korona virusa, ali i protiv virusa bratomržnje, bezakonja i nepravde, najbolje znaju da tjelesno ište i duhovno zdravlje čovjeka i da jedno bez drugoga ne ide. Prvi uslov za sveopšte zdravlje jeste spokojstvo i osjećaj prisutnosti elementarne slobode, pravde i jednakosti za svakog čovjeka, čega je, na žalost, ponajviše nedostajalo i sve više nedostaje u Crnoj Gori.

Zdravstvene vlasti Crne Gore, oličene u Ministarstvu zdravlja, ovom prilikom nisu zabranile javne priredbe (zabavne, muzičke i slične događaje na otvorenom prostoru), kao ni ostale vidove javnih okupljanja, i to najnovije mere najviše osporava i delegitimiše u svakom, a posebno u pravnom smislu, što su već uočili ne samo članovi našeg Pravnog savjeta, nego i stručni predstavnici civilnog sektora. U tom pogledu, zabrinjava i to što se predsedniku Crne Gore i tzv. SUBNOR-u Crne Gore ”preporučuje” odlaganje ranije najavljenih javnih okupljanja, a Crkvi se litije kao mirna javna okupljanja izvan pravoslavnih hramova i manastira izričito zabranjuju. Na žalost, i ovom prilikom se nad Crkvom, sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom primjenjuju političke, a ne zdravstvene mere, iako je 2. juna ove godine zvanično proglašen kraj epidemije u Crnoj Gori.

OVO MORATE PROČITATI

LUDILO! GOLI PLES DIREKTORA SZO: Pogledajte "prvog borca protiv korone" u erotskom izdanju! (VIDEO)

BIL GEJTS NE ODUSTAJE: MORAMO UVERITI SVE LJUDE DA SE VAKCINIŠU!

SVE VIŠE JAVNIH LIČNOSTI U SRBIJI IMA KORONU: Spisak poznatih SE ŠIRI!

ŠPANCI OTKRILI DA JE KORONA BILA U EVROPI JOŠ U MARTU 2019. GODINE

Od Uprave policije tražimo ne samo mi, nego i sav civilizovani svet, da prestane sa sramnim zloupotrebama svojih ovlašćenja vršenjem nasilja nad građanima i rušenjem crkvenih objekata.

Pozivamo Vladu Crne Gore kao nosioca izvršne vlasti da neodložno obustavi najavljeni izgon iz Crne Gore sveštenika Miroslava Mihajlovića iz Plužina, Siniše Smiljića iz Ulcinja, Saše Janjića iz Pljevalja, jeromonaha Nikolaja (Stamatovića) iz Bijelog Polja, kao i administrativno bezakonje, prvi put takve vrste u istoriji Crne Gore, nad našim sveštenstvom i monaštvom kojima godinama, iako ispunjavaju sve zakonom propisane uslove, ne odobravaju privremene boravke u Crnoj Gori, i da omogući spajanje sa porodicom đakonu Кonstantinu Dojiću, kanadskom državljaninu iz Nikšića. Snaga države se pokazuje vladavinom prava i umijećem iznalaženja najboljih rješenja u korist svih građana, a ne zloupotrebom institucija i monopola sile.

SAZNAJTE JOŠ...

NOVI DETALJI UBISTVA ZVEZDINOG NAVIJAČA: Nađeno desetak čaura, privedeno nekoliko osoba

OD 1. JULA OTVARAJU SE GRANICE EVROPE: EVO ŠTA TO ZNAČI ZA GRAĐANE SRBIJE!

Blagodareći svima koji se trude na odbrani svetinja, istine i pravde Božije i ljudske, molimo i one narodne predstavnike koji javno najavljuju litije i, s tim u vezi, moguće građanske sukobe, da se od toga uzdrže i da ostave crkvenim ustanovama da osmišljavaju način budućeg crkvenog otpora prema bezakonju koje nas je snašlo.

I ovom prilikom pozivamo sve na mir, pomirenje i obnovu bratske ljubavi čvrsto verujući u konačnu pobedu istine nad laži, pravde nad nepravdom, zakona nad bezakonjem i poretka nad besporetkom znajući da je ”svaka sila do vremena, Božija svevremena”.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika (1)

LOLA CG

IC- XC-NI-KA. SRPSKI NAROD U CRNOJ GORI JE NJEGOV SLEDBENIK. SAMO JE JEDNA CRKVA- SPC! S ETISAVLJE NA CISTOJ NEMANJICKOJ ZEMLJI.


Ostavite komentar

Povezane vesti