-2°C

Beograd

Photo: insta parohija_bjeljsko_krusevicka.png/printscreen

Izvor: Telegraf

MITROPOLIT JOANIKIJE: Ja nemam pravo da ugrozim mitropoliju!

Mitropolit crnogrorsko-primorski rekao je  da bi voleo da mu neko objasni u čemu je njegova odgovornost u onom lošem što se dogodilo povodom događaja koji su se na Cetinju desili uoči i tokom njegovog ustoličenja.

PROČITAJTE JOŠ: "VIDEĆE SE NA IZBORNOJ SKUPŠTINI SNS-A KO JE ZLOUPOTREBIO POLOŽAJ STRANKE", rekao je Zoran Tomić u emisiji "Aktuelnosti" na TV HAPPY

- To nije bilo samo moje pravo. Nisam ja kriv što je to tako, mi smo učinili sve da ne dođe do bratskog krvoprolića i smanjili smo veoma taj svečani skup. Odustalo se od ustoličenja onakvog kakvo je trebalo da bude - kazao je. - Ako neko hoće da ospori mitropoliji, srpskoj crkvi kako god, to pravo da ustoliči mitropolita u Cetinjskom manastiru, neka to pokuša putem sudova, tužbi, procedura... Bolje je da uvek pođemo od prava, posebno kada su konflikti u pitanju. Lako ćemo utvrditi ko je kriv - rekao je Joanikije u "Argumentima".

PROČITAJTE JOŠ: U "TELEMASTERU": Ja sam proteran sa Kosova, gledao sam kako mi ubijaju komšije, prijatelje, spalili su mi kuću, rekao je Miloš Stojković, teolog!

A da je ustoličenje upriličeno negde drugo, Joanikije kaže da bi nastao "haos u celoj Crnoj Gori".

- Mi nemamo pravo da odustanemo. Ja nemam pravo da ugrozim mitropoliju, time bi naša vera, odnosno pravoslavlje, bilo ugroženo, bila bi ugrožena Crna Gora. Ako je jedan kontinuitet jasan, i istorijski i pravni i imovinski, to je kontinuitet MCP, koja neprestano fukcioniše 800 godina, naravno pod različitim nazivima. To je zlatna nit i po čemu se ona u svakom pogledu prepoznaje. Da ja sada pod pritiskom ugrozim to, odustajući od prava crkve, bio bih ja kriv. Nemam pravo na to - poručio je on.

Što se tiče komunikacije sa Cetinjanima, Joanikije kaže da želi da spusti tenzije.

- Preko 90 odsto Cetinjana nije pravilo problem i nije bilo protiv mog ustoličenja. Imam sigurne podatke o tome i raspitivao sam se kod nadležnih službi. Idem po celoj Crnoj Gori, služim redovno u Cetinjskom manastiru, krećem se gde treba, komuniciram sa Cetinjanima. Želim da se tenzije spuste, ako sam nekome kriv, tu sam - poručio je mitropolit.

Joanikije ističe da se njegove izjave, povodom nekih aktuelnih događaja, ne mogu izjednačavati sa izgrađivanjem sistema koji, kako navodi, može nekoga da ugrozi.

- Na nikšićkim izborima sam se držao po strani, ako sam primio predsednika Vlade i predsednika Skupštine, to su funkcioneri koji nisu samo stranački, oni predstavljaju državu. Ako sam ih primio da li to znači da sam se umešao u izbore... Time sam ukazao poštovanje prema državi."

Na pitanje novinara o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, Joanikije ističe da poštuju pravo svih da se udruže i stvaraju verska udruženja.

- Može svako da veruje u šta hoće i da ne veruje, mi to poštujemo. Što se tiče CPC, ona nigde nije registrovana u crkvi. Ona je registrovana pri državi. Ne postoji nijedna kanonska pravoslavna crkva koja je priznaje, ne postoji nijedan kanonski hram u kojem oni mogu da služe. Šta mi ima tu da pričamo. Poštujem njihovu slobodu, oni imaju pravo i da se mole, ako se mole, i da grade hramove, primaju donacije, bave humanitarnim radom, ali nemaju pravo da posežu za nečim što nije njihovo - navodi mitropolit.

- Mi nemamo nikakav problem sa CPC dok se ona bavi svojim poslom u svom delokrugu. Kada hoće da uzurpira ono što nije njeno, to i narod vrlo brzo registruje. I ta organizacija je mnogo puta poslužila za nižu politčku upotrebu, ne onu pravu nego kvazi. Gde su njeni vernici, to je mali broj Cetinjana, da ih pitamo gde su kršteni. Mogu da se krste koliko god hoće, niko im to ne brani, imaju svu slobodu ovog sveta. Imaju slobodu sve dok ne ugrožavaju prava drugoga.

Joanikije je saopštio da poštuje svako nacionalno osećanje i izjašnjavanje.- Sa svim mogućim poštovanjem prihvatam pravo da se neko izjašnjava kao Crnogorac. Držim se onoga što je definisano u doba Petrovića, što su svi moji prethodnici poštovali i toga se držali. Vladika Danilo Petrović se povremeno potpisivao kao "Vojvodić u srpskoj zemlji". U doba kralja Nikole, na državnom nivou, osetili su potrebu da definišu i to pitanje, pa je zvanična definicija bila da su pravoslavni u Crnoj Gori, po državnosti Srbi, po nacionalnosti Crnogorci, i ja se toga držim - naveo je on.

Po pitanju kapele na Lovćenu, mitropolit kaže da se podele u vezi nje veštački izazivaju.

- Moj stav jeste da je ona nasilno srušena, da je pogažen Njegošev amanet, da je ugroženo ime i Njegoševo delo. Bilo je mnogo politike oko rušenja Njegoševe kapele, ona je rušena iz političkih, ne kulturoloških razloga, treba čitati samo mišljenja najvećih umova koji su se suprotstavili rušenju te kapele. To su male estetičke studije koje su i dan danas aktuelne.

Mitropolit Amfilohije je, dodaje Joanikije, u nekom smislu i vratio kapelu na Lovćen.

- On je u MCP podigao 12 crkava koje su po obrascu lovćenske, a ja devet u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj. Mislim da će doći dan da na svojim ramenima iznesemo kamenje na Lovćen i da se pokajemo zbog toga što smo se ogrešili o Njegoša. U crnogorskoj patologiji ima mržnje i borbe protiv Njegoša, Njegoš je preveliki, trebali bismo ga, otprilike, smanjiti da bismo ga učinili po svojoj meri - ističe Joanikije.

Kad budemo vraćali kapelu, vratićemo je samo u funkciji izmirenja Crne Gore i Crnogoraca, poručuje mitropolit.

- Ona je kao ono zrno pšenice, koje umre, ali rađa strostruki plod. Ona se žrtvovala - dodaje on.

Joanikije je kazao da je vlasništvo Cetinjskog manastira od Ivana Crnojevića pa do mitropolita Danila i mitropolita Amfilohija potpuno jasno.

- Manastir pripada crkvi i MCP. Kada je donošen Zakon o prestonici, tada su istorijsko jezgro Cetinja proglasili vlasništvom prestonice. Uradili su nezakonitu stvar jer niko na takav način ne može oduzeti ni privatnu ni crkvenu imovinu. Mi smo uložili dve žalbe na tu grešku i sada, ukoliko bipPrestonica, donela bilo kakvu odluku ili akt o novoj promeni vlasništva, to je potpuno nezakonita stvar i služi samo za novo podizanje tenzija - navodi on.

Poručuje da treba imati strpljenja i da treba ostaviti pravnicima da se to pitanje vlasništva reši.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

- Znam da je za državu sporan upis na prestonicu, Ustavni sud je oborio tu odluku jer su se mnoge privatne kuće u katastru našle kao vlasništvo prestionice - dodaje on.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad