Izvor: tanjug
11.08.2021 u 17:29
0

CRNI BILANS! Požari u regionu NAJVEĆI u poslednjih deset godina!

U zemljama Balkanskog regiona sezona požara traje već nedeljama, a kombinacija ekstremnih vrućina i suše ove godine izazvala je najveće požare u poslednjih deset godina, pri čemu su najviše pogođene Grčka, Turska, Severna Makedonija i Albanija.

Prošle nedelje u Grčkoj je zabeleženo više od 500 požara, evakuisano desetine sela i hiljade ljudi, a u međuvremenu sever Turske su danas pogodile poplave, dok na jugoistoku zemlje gore najveći požari u istoriji Turske.

VAŽNO:

U EMISIJI „POSLE RUČKA“: „Problem Srbije nisu VISOKE CENE, već NISKI PRIHODI!“

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Ovo su današnje brojke!

SNAŽNA PORUKA PREDSEDNIKA VUČIĆA: Kada vidite Beograd na vodi setite se kada smo maštali o tome – SNOVI STVARAJU BUDUĆNOST! (VIDEO)

BRAT I SESTRA IZ NIŠA SMEŠTENI U SOCIJALNU USTANOVU: Pobegli od majke za Beograd, jer su ŽIVELI U UŽASNIM USLOVIMA

DR KON U „DOBRO JUTRO SRBIJO“ OTKRIO: Ako se ne vakcinišu OVI LJUDI virus će opstati! Na sledećem sastanku IZLAZIMO SA SUPROTNIM STAVOVIMA!

Prema podacima Evropskog informativnog sistema o šumskim požarima, u Grčkoj je za 10 dana izgorelo skoro 57.000 hektara.

Prosečno je u Grčkoj u periodu između 2008. i 2020. godišnje izgorelo 1.700 hektara.

Prema podacima turske vlade od prošle nedelje zabeleženo je 150 požara širom zemlje, a u gašenju je učestvovalo preko 5.000 vatrogasaca. Prema zvaničnim podacima u Turskoj je do sada izgorelo 95.000 hektara, dok je prošle godine u ovo vreme u požarima izgorelo 13.500 hektara.

Evropska komisija šalje avione, helikoptere i vatrogasne ekipe u Grčku, Tursku, Albaniju i Makedoniju, kako bi pomogla u gašenju požara.

U nekim delovima Makedonije uvedeno je vanredno stanje zbog požara a od 4. avgusta na snazi je kompletna zabrana kretanja po šumskim predelima u čitavoj državi.

Prema podacima Centra za upravljanje kriznim situacijama Severne Makedonije u pomaganju gašenja požara učestvuju i bugarski vatrogasci. Makedonska policija je uhapsila više osoba osumnjičenih za podmetanje požara, od kojih je jedan državljanin Albanije.

Prvi potpresednik vlade Severne Makedonije Artan Grubi rekao je da su požari u Makedoniji u 80 odsto slučajeva izazvani ljudskim faktorom, kako prenose mediji.

U Albaniji je danas ministar odbrane Niko Peleši saopštio da je požar u gradu Karaburun uspešno ugašen nakon dve nedelje.

PROČITAJTE JOŠ:

VULIN O NAŠIM VATROGASCIMA NA EVIJI: „Tamo gde su Srbi, nije bilo proboja i pada!“

BEŽIVOTNO TELO NAĐENO U IBRU: Porodica neutešna!

DOGAŠAVANJE POŽARA U VINČI: Noćas sipano 100 tona vode!

Situacija je još kritična u delovima Albanije, uglavnom zbog oblasti koje su teško pristupačne vatrogascima.

Albaniji u gašenju požara pomažu Evropska unija i Priština a za sada šteta još uvek nije procenjena. 

Požari su pogodili i Bosnu i Hercegovinu gde su juče izbili u Mostaru, Čitluku i Konjicu, ali su lokalizovani.

Nikšićki vatrogasci su pored požara koji gore od ranije gasili i nove koji su se ponovo razbuktali zbog visoke temperature na više lokacija u Crnoj Gori.

U svetu je ove godine registrovan povećan broj požara od kojih su neki u pojedinim zemjama, kao što je to slučaj sa Grčkom i Turskom, naneli ogromne štete i doveli do gubitka života.

Naučnici upozoravaju da će to biti slučaj i ubuduće pošto porast temperature na globalnom nivou izazvane emisijama štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte povećava rizik od požara širom planete.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter