Izvor: tanjug
19.11.2021 u 21:08
0

CVIJANOVIĆ: Uvek je vreme za srpsko jedinstvo

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da su predstavnici vlasti otvoreni za razgovore sa opozicionim partijama u RS o pitanju vraćanja nadležnosti, koje je jedno od ključnih za budućnost.

-Ovo je jedno od pitanja oko koga treba da se objedinimo i ne treba da neka dnevno-politička pitanja, neslaganja, animoziteti, frustracije ili bilo šta drugo osujeti neki plodonosan rad koji bi trebalo da bude zajednički- rekla je Cvijanović novinarima. 

Odgovarajući na pitanje da li je vreme za srpsko jedinstvo po pitanju vraćanja nadležnosti, Cvijanović je rekla da je vreme svaki put kada se radi o strateškim važnim pitanjima za Republiku Srpsku.

-Svaki put kada radimo na očuvanju naših nadležnosti i delujemo u skladu sa onim što nam je dao Dejtonsi sporazum naravno da je više nego poželjno da političke partije jednako ozbiljno pristupe problemu, čak i onda kada imaju možda različite vizije o tome na koji način razrešiti određena pitanja i kako doći do određenog zajedničkog cilja- rekla je Cvijanović.

-Mnogo pitanja se vezuje za to koliko smo u stanju da očuvamo svoje ustavne kapacitete i da trasiramo neki put. Uvek smo govorili da smo otvoreni za pregovore i da želimo da razgovarano sa svima u okviru BiH, da tri konstitutivna naroda razgovaraju, kao i institucije sa različitih nivoa vlasti-rekla je Cvijanović.

Ona je istakla da ima mnogo pitanja koja zahtevaju angažman svih, a to bi onda značilo da kada već žele da razgovaraju sa svima u okviru BiH da u tim razgovorima učestvuju i predstavnici političkih partija vladajuće strukture i opozicionog bloka.

-Taj poziv za razgovore je trajan. To je otvoren poziv prema našim partnerima u okviru Federacije BiH i predstavnicima različitih konstitutivnih naroda i institucija. Uvek je otvoren i poziv prema opozicionim partijama u Republici Srpskoj- rekla je Cvijanović.

Ona je navela da ne vidi bilo kakav benefit u tome da se bilo ko isključuje iz takvih rasprava, ukazujući da je suštinski važno za Republiku Srpsku da očuva svoje ustavne nadležnosti.

-Srpska ne spori činjenicu da se nalazi u okviru BiH, ali u okviru BiH smo se prilično odmakli od onoga što je dejtonski ustavni koncept koji nam je dao ne samo mir, nego nam je uspostavio i politički ustavni sistem- rekla je Cvijanović.

Ona je naglasila da je vreme da se stvari dovedu u red i da se na bazi partnerstva i opšteg konsenzusa dođe do rešenja koja će biti održiva i koja će sve držati u dobroj atmosferi u okviru BiH.

-Ono što smo do sada videli jeste nered i nemir. Mnogo toga se odmaklo od onoga što su dejtonska rešenja i ništa od toga nam nije donelo ni bolji život ni bolje razumevanje, kao ni bolje funkcionisanje institucija, niti nam je donelo manje troškova- rekla je Cvijanović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter