Izvor: Blic
03.01.2022 u 08:06
0

DOKTORI POJAŠNJAVAJU: I brzi testovi ulaze u zvaničnu evidenciju

Ako ste pozitivni na brzom antigenskom testu urađenom u ovlaštenoj laboratoriji, nema potrebe da radite i PCR testiranje na koronu, jer je ovaj test validan.

Pojašnjavaju to iz domova zdravlja u Srpskoj, dodajući da se na osnovu pozitivnog rezultata brzog testa pacijenti uvode u zvaničnu evidenciju kao pozitivni na kovid.

Brzi testovi su inače komercijalna usluga koju pružaju pojedini domovi zdravlja, kao i privatne laboratorije, a rezultati budu gotovi za sat vremena. Najčešće ih ljudi koriste kada im treba potvrda za prelazak preko granice.

U Domu zdravlja Bijeljina za Srpskainfo kažu da je od registrovanog broja zaraženih, do 25 odsto onih koji su koristili brzi test.

–  Osobe koje budu pozitivne na brzom testu nemaju potrebu da rade i PCR test, jer se oni definišu kao potvrđeni slučajevi. Ako neko ima simptome koji podsećaju na infekciju korona virusa, a brzi test pokaže negativno, onda je predlog da se uradi i PCR test – precizira dr Mladen Grujičić, načelnik Higijensko-epidemiološke službe.

On pojašnjava da je brzi test najbolje uraditi u prvih pet dana od početka simptoma.

– Ako je prošlo više od pet dana, onda nije preporuka da se rade ovi antigenski testovi, jer mogu da budu lažno negativni – rekao je Grujičić.

Rade i za praznike

Iz Doma zdravlja Banjaluka najavili su da će i za vreme novogodišnjih i božićnih praznika zainteresovani građani moći da obave brzo antigensko testiranje u belom kontejneru na parkingu pored Poliklinike. Testiranje brzim AG testovima se obavlja od 7 do 11 časova.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter