Izvor: Tanjug
18.12.2021 u 11:54
0

ESKOBAR: BiH ima najviši stepen korupcije u Evropi

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je da je, među šest ekonomija Zapadnog Balkana, Bosna i Hercegovina na začelju i da ima najviši stepen korupcije u Evropi, a da su od nje samo gori Belorusija i Azerbejdžan.

– Ako pogledate šta se dešavalo u bivšoj Jugoslaviji, od sedam država, dve su članice Evropske unije, četiri su članice NATO-a, i većina njih je ostvarila značajan ekonomski napredak. Od šest zemalja Zapadnog Balkana, koje nisu članice EU, njih četiri ostvaruju napredak prema članstvu u EU, a u svemu tome, Bosna i Hercegovina je na začelju –  rekao je Eskobar i naveo da se mora razumeti kontekst kako bi se shvatila kriza u BiH, prenose mediji. 

Govoreći o situaciji u toj zemlji, Eskobar navodi da je iseljavanje mladog stanovništva iz BiH deset puta veće nego što je to slučaj u Srbiji, neefikasna je u privlačenju direktnih stranih investicija, a javni sektor, prema njegovim rečima, čini 70 posto od celokupne ekonomije.

– Sve to je posledica duboko ukorenjene korupcije – poručio je Eskobar i dodao da se ljudi ne iseljavaju zbog toga što ne žele da žive u multietničkoj državi već zbog toga što se ne mogu da se zaposle bez korupcije, kao i da je to kontekts aktuelne krize. 

On je napomenuo i da postoje pretnje po Dejtonski mirovni sporazum, i da većina njih, kako je rekao, dolazi od člana Predsedništva BiH i predsednika SNSD-a Milorada Dodika.

Eskobar je upozorio i da će čitav region ispaštati ako ne uspeju napori za rešavanje krize u BiH i dodao da SAD sarađuju sa EU kako bi zapadnobalkanske zemlje imale perspektivu članstva u Uniji, a napredak Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije je istakao kao primer zemalja koje uspevaju u tome.

Prema njegovim rečima, SAD i EU imaju dva cilja, prvi je da onemoguće Dodikove napade na državne institucije, a drugi cilj je vraćanje političkih predstavnika Srba u državne institucije.

Eskobar je rekao da izmenama Izbornog zakona i delimičnim ustavnim promenama želi se postići funkcionalnija država.

Govoreći o insistiranju Nemačke da se moraju sankcionisati oni koji ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine, naveo je da bi pored sankcija trebalo razmisliti i o finansijskim merama protiv onih koji rade protiv Dejtona.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter