Izvor: večer
14.06.2020 u 15:22
0

FILMSKA KRAĐA PIKASOVE SLIKE Jugoslovenski studenti ušetali u muzej i odneli vredno delo (FOTO)

Neverovatna ekipa izvela je najveću pljačku u istoriji Makedoniji i to iz Muzeja savremene umetnosti u Skoplju.

OVO SU POSLEDNJE REČI VRHUNSKOG ESTESTSKOG HIRURGA: Poslušajte UPOZORENJE Violete Skorobać Ašanin! (VIDEO)

Spektakularna akcija krađe Pikasove slike „Glava žene“ izvedena je pre 50 godina. A priča ide ovako…

Vest o krađi objavili su svi svetski mediji a niko nije ni znao da Skoplje ima tako vrednu sliku. Ni naša domaća javnost nije bila svesna toga. Pablo Pikaso poklonio je sliku gradu u akciji solidarnosti povodom zemljotresa u Skoplju.

Krađe se odigrala u stilu holivudskih filmova, a mnogi detalji malo su poznati našoj javnosti. Interpol je, takođe, intervenisao u potrazi za nestalom slikom. Kada je tačno krađa počinjena, ko je i kako to uradio, kada su lopovi otkriveni i privedeni?

Uzbudljiva i neobična priča počinje u jesen 1971. godine, kada su na naslovnim stranama skopskih novina objavljene bombastične vesti pod nazivom „Ukradeni Pikaso“. Vest se proširila poput munje svetom i bukvalno je glasila: „Ženska glava“ koju je Pikaso poklonio Skoplju nestao je na misteriozan način.


Paralelna krađa i u Parizu

Te 1971. godine, kada je slika Pikasa ukradena u Skoplju, u Parizu su ukradeni još jedan njegov rad. Slika „Glava Arlekina“ ukradena je iz Knadlerove galerije usred grada svetlosti. A zamislite to u istom periodu kao u Skoplju – jesen 1971!


Sledećeg dana pojavio se novi članak sa pitanjem „Od kada je nema?“. Pikaso je muzeju u Skoplju poklonio sliku iz 1965. godine, a to je portret njegove supruge Žakline Rok. Nestanak slike zaista je bio nekakva misterija. Za relativno kratko vreme, samo nekoliko meseci kasnije, pričao o krađi polako je počela da se odmotava. A 26. marta 1972. godine na naslovnim stranama naših novina ponovo je bombastična vest: „Poklon Pikasa Skoplju pronađen.“

Ovog puta vest je prvi put objavila američka novinska agencija Asošijeted pres. Bukvalno glasi: Pikasova „Ženska glava“ pronađena je u sredu na aerodromu u Frankfurtu i to kod petorice ljudi koji su pripadali međunarodnoj grupi kradljivaca umetnosti. Oni su Nemci i Jugosloveni. Dvojica su pritvorena, a trojica puštena.

Sada priča postaje još zanimljivija. Republički sekretarijat za unutrašnje poslove održao je konferenciju za štampu, a otkriveno je da su krađu počinili studenti Filozofskog fakulteta. Posle intervencije Interpola i službi u Skoplju, Beogradu i Visbadenu, u Frankfurtu su zadržani: J.B. (25), student iz Skoplja i T.M. (26) iz Labina. Prvi je bio neposredni učesnik krađe, a drugi je bio samo posrednik u preprodaji slike. Lopov je vešto ukradenu sliku krio u unutrašnjosti kaputa. Skopski student je bio stari poznanik policije, a inicijatori krađe bila su dva brata.

Kako je ukradena slika? Student je ušao u muzej, izvadio sliku, a zatim je kroz otvoreni prozor zastakljenog dela izbacio napolje. Slika je bačena u travu sa zapadne strane zgrade, sa pogledom na reku Vardar. Potom je izašao, prošao stražu i slikao se. Lopov je kasnije osuđen na šest godina zatvora.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter