Izvor: Tanjug
15.11.2021 u 10:56
0

HRVATSKA: Slučaj bivše ministarke Žalac potresa državu

Hrvatsku poslednjih dana potresa skandal povezan sa hapšenjem bivše ministarke i visoke funkcionerke HDZ-a Gabrijele Žalac, zbog finansijskih malverzacija sa EU fondovima, a Informatički stručnjak Marko Rakar kaže da se može očekivati da će osam posto, a možda i više, svih evropskih sredstava biti zahvaćeno istragom ili nekakvim progonom.

Rakar je rekao da slučaj bivše ministarke Žalac i afera u vezi sa nabavkom softvera ne pokazuje ništa što nije bilo očekivano, prenose mediji. 

PROČITAJTE JOŠ: VIŠKOVIĆ: Vlada radi na pripremama zakona za vraćanje nadležnosti

– Novac se krade. Kao što se krao iz državnog budžeta, na isti se način krade i iz evropskog budžeta i sada je to napokon izašlo na videlo. Mi smo tek završili inicijalno razdoblje nakon ulaska u Evropsku uniju i sad je realno za očekivati da bi se takve istrage mogle očekivati, kao i naknade štete iz hrvatskog budžeta u budžet EU – rekao je Rakar i dodao da je apsolutno svaki projekt napravljen evropskim novcem potencijalni predmet istrage evropskog tužitelja.

PROČITAJTE JOŠ: NA SNAZI NOVE MERE U CG: Bez proslave Nove godine na otvorenom 

Prema njegovim rečima, postoje očekivani postotci prevare ili pokušaja prevare, koji u zavisnosti od zemlje mogu varirati između pet i osam posto, a možemo očekivati da će osam posto, a možda u našem slučaju i više, svih evropskih sredstava biti zahvaćeno istragom ili nekakvim progonom. 

Bivšoj ministarki Žalac je nakon hapšenje određen jednomesečni pritvor, a premijer Andrej Plenković, koji je ranije veoma hvalio njene sposobnosti i isticao njeno poznavanje evropskih fondova, rekao da je iznenađen hapšenjem i da treba poštovati prezumciju nevinosti.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter