Izvor: Tanjug
22.03.2022 u 13:33
0

HRVATSKA U STRAHU OD INVAZIJE MOSKVE: Izjava ruskog ambasadora u BiH izazvala paniku u regionu!

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman komentarisao je izjavu ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova, koji je gostujući na sarajevskoj Fejs tv., na pitanje zašto Rusiji „ne smetaju“ okolne i susedne zemlje koje su već deo NATO, odgovorio pitanjem: “Otkud vi znate da mi nemamo planove protiv Hrvatske, Poljske, Bugarske” i rekao da te izjave ne treba potcenjivati.

“Te izjave ne treba potceniti, to je dokaz nužnosti jačanja našeg jedinstva unutar EU s našim saveznicima, pre svega sa SAD kao liderske države unutar NATO saveza i upravo ovaj strateški dokument govori o tome koliko je nužna obrana. Moramo biti spremni na svaki mogući oblik pretnje. Ovde se radi o pretnjama”, kazao je Grlić Radman gostujući na zagrebackoj N1 tv.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ministar ne misli da se radi o ozbiljnoj pretnji, ali da je, ističe, ne treba ni podceniti.

Na pitanje šta uvrštavanje tačke o Bosni i Hercegovini na sednici Evropskog saveta zapravo znači, Grlić Radman kaže:

„To je zapravo priznanje Dejtonskog sporazuma. To je bio naš amandman za koji smo se izborili. Ako gledamo važnost Strateškog kompasa, onda možemo biti zadovoljni da je na 47 stranica gusto kucanog dokumenta sadržan i naš amandman o BiH. Upravo taj dokument daje jedan novi zamah spovođenju vizije EU u području sigurnosti i odbrane. To je naš veliki doprinos za koji se izborio i premijer Andrej Plenković. Radili smo dve godine na tome“.

Grlić Radman je rekao da od predstojeće posete američkog predsednika Džozefa Bajdena Poljskoj očekuje još više jedinstva, još više spremnosti i slanja poruka ruskoj strani da se zaustavi, kako kaže, ova nepotrebna avantura.

„Nisu u pitanju samo neki strateški vojni kapaciteti, nego ovde imamo humanitarnu katastrofu. Obični ljudi nisu nikome krivi, mislim da je to veliki zločin protiv ljudskih prava”, rekao je Grlić Radman.

Nada se da do ruskog napada na druge zemlje Evrope neće doći, ali da, navodi, „moramo biti spremni da uzvratimo ako bi se to i dogodilo“.

“Zato je važno jačati savezništvo. Ono je izraženo i jučerašnjim usvajanjem Strateškog kompasa na Savetu za spoljne poslove. Kompas će biti odobren 24. i 25. marta na Evropskom savetu na kojem će učestvovati i premijer Andrej Plenković koji je uspeo da izbori da se na toj sednici stavi i tačka o Bosni i Hercegovini“, rekao je šef hrvatske diplomatije.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter