Izvor: ALO.rs
11.08.2021 u 13:25
0

„Junajted grupa“ pod lupom – pokrenuta istraga u BiH!

Konkurentski savet Bosne i Hercegovine pokrenuo je istrage zbog protivzakonitih medijskih kartela Junajted grupe (United Group) u BiH

Zahtev za pokretanje postupka podnesen je ranije ove godine, a Konkurencijski savet BiH, inače nezavisna antimonopolska agencija sa sedištem u Sarajevu, tokom postupka utvrdiće da li su „United grupa“ i zavisna pravna lica prekršila zakon prilikom zaključenja restriktivnih, kartelskih sporazuma o ekskluzivnoj distribuciji kanala CNN i Newsmax, a na štetu korisnika i konkurencije.

Bitno je napomenuti da je zakon, koji tretira ovu oblast, izrađen po uzoru na najbolje primere u Evropskoj uniji.

VAŽNO:

DR KON U „DOBRO JUTRO SRBIJO“ OTKRIO: Ako se ne vakcinišu OVI LJUDI virus će opstati! Na sledećem sastanku IZLAZIMO SA SUPROTNIM STAVOVIMA!

KIPAR SKINUO SRBIJU SA „ZELENE LISTE“!

VREMENSKA PROGNOZA za sredu 11. avgust: U Srbiji će tokom većeg dela dana biti pretežno sunčano i toplo, u Beogradu najviša dnevna oko oko 34 stepena

Inače, efikasna borba protiv kartelizacije medijskog tržišta je preduslov za postojanje slobode štampe i medijskog pluralizma, kao osnovnih ljudskih prava i evropskih vrednosti koje treba da budu garantovane svim građanima u BiH.

Upućeni tvrde da se ishod ove istrage može ogledati u višemilionskim novčanim kaznama u korist budžeta BiH i njenih građana, kao i značajne druge pravne sankcije i posljedice za „United grupu“ i njene povezane kompanije.

Prema dostupnim informacijama, sporni neprijavljeni i neodobreni sporazum kompanija Adria News Sarl (Luksemburg) i Turner Broadcasting System Europe Ltd (Ujedinjeno Kraljevstvo) potpisali su 2013. godine, a on se zasniva na ekskluzivnosti emitovanja CNN programa u BiH i regionu.

Isto tako, Konkurencijski savet BiH ispitaće i postoji li povreda konkurencije zaključenjem još jednog restriktivnog sporazuma između United Media Sarl (Luksemburg) i Newsmax Media (Sjedinjene Američke Države) iz 2020. godine, a kojim je pokrenut novi informativni program Newsmax Adria.

Kao epilog, moguće je i podizanje krivičnih prijava po osnovu podnesenih dokumenata. Važno je naglasiti da prema zakonodavstvu BiH, stvaranje monopola na tržištu zaključivanjem sporazuma predstavlja krivično delo.

U vezi s ova dva sporazuma, Telekom Srbija je takođe dostavio informacije nadležnom tužilaštvu u Kantonu Sarajevo protiv odgovornih lica u tri kompanije: Direct Media Komunikacije, Nova BH i Telemach BH.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter