Izvor: alo.rs
10.10.2024 u 12:33
0

KOMŠIJE ŽALE ZA NAŠOM SARMOM! Evo i zašto

Sarma će ove godine, čini se, biti priličan luksuz za mnoga hrvatska domaćinstva. Razlog je cena glavnog sastojka, kupusa iliti zelja, koja je drastično skočila u odnosu na lani.

Prema novim podacima tržišnog informacionog sistema Ministarstva poljoprivrede, protekle nedelje kilogram zelenog kupusa na tržnicama prodavao se u proseku za 1,94 eura, a na nekim je prodajnim mestima cena bila čak pet eura.

Kupus je protekle subote bio najskuplji na tržnici u Dubrovniku: pet eura kilogram. U Bjelovaru i Koprivnici cena je iznosila 1,5 eura, Varaždinu i Čakovcu dva eura, na tržnicama u Zagrebu prosečnih 2,5 eura.

Iste sedmice lani,  prosečna cena kupusa na hrvatskim tržnicama iznosila je 0,86 eura, dok je najviša cena na jadranskim tržnicama (Dubrovnik) bila 4 eura.

Glavica kupusa je, dakle, u odnosu na početak oktobra prošle godine u proseku na svim tržnicama poskupela za čak 125 posto.

Na trržnici u Koprivnici, na primer, cena je ostala ista kao prošle godine, u Varaždinu je duplo skuplji, a Bjelovaru je cena viša za 20 posto.

KAKO DA NAJVIŠE UŠTEDITE NA GREJANJU: Šta je bolje držati grejno telo upaljeno ceo dan ili ga paliti po potrebi

Proizvođači se, jasno, žale na dugotrajnu sušu i slab rod, pa i cenu ravnaju prema zakonu ponude i potražnje.

Da li je, međutim, kupus morao baš toliko poskupeti – procenite sami, zaključuje se.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter