Izvor: Kurir
31.05.2024 u 09:48
0

LUTKE OPASNE PO ZDRAVLJE: Pronađena je nedozvoljena količina OVE supstance!

Zdravstveno-sanitarna inspekcija naložila je povlačenje tri igračke sa crnogorskog tržišta – lutke “Bejbi Dol”, čiji je uvoznik kompanija “Roki pistolato”, te lutaka “Baonier”, koje je uvezla firma “Vadaviro komp” d.o.o. Podgorica. U tim igračkama je pronađena nedozvoljena količina ftalata, a uvoznicima je naloženo povlačenje proizvoda sa tržišta i njihov opoziv.

Zbog povećane količine ftalata – hemikalije koja se koristi za omekšavanje plastike, Zdravstveno-sanitarna inspekcija zabranila je prodaju igračke “Bejbi Dol”, koja je na crnogorskom tržištu dostupna u periodu od 3. decembra 2020. do 20. maja ove godine.

DESETA ČLANICA EU PRIZNALA PALESTINU: Vlada Slovenije priznala Palestinu kao nezavisnu državu

U obaveštenju za potrošače kompanije “Roki pistolato” navodi se da ta lutka, proizvedena u Kini, predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje potrošača zbog povećanog sadržaja ftalata u odnosu na propisanu vrednost. Kontrolom je utvrđeno prisustvo ftalata u količini od 9,7 odsto po masi, dok je dozvoljena vrednost 0,1 odsto, odnosno za 97 odsto više od dozvoljenih vrednosti.

Može da šteti zdravlju dece

“Ovaj ftalat može štetiti zdravlju dece i uzrokovati oštećenja reproduktivnog sistema”, navodi se u obaveštenju za potrošače.

Uvoznik je apelovao na građane koji su kupili ovaj proizvod da ga vrate u objekat gde su ga kupili ili u njihovu veleprodaju jer sa tržišta povlače sve komade te gumene igračke.

Prekomerne količine ftalata pronađene su i u lutkama “Baonier”, takođe proizvedenim u Kini. Uvoznik te igračke, kompanija “Vadaviro komp” d.o.o. Podgorica, u obaveštenju o nebezbednom proizvodu poziva kupce koji su kupili štetnu igračku da je vrate u objekat gde su je kupili i da će im celokupan novčani iznos koji su dali za nju biti vraćen uz ispravan fiskalni račun.

Olga Nikčević iz Centra za zaštitu potrošača kazala je za “Dan” da građani ne moraju imati račun da bi im se vratio novac za igračku koju su kupili, a koja je opozvana. Kako je istakla, dovoljno je to što je objavljen opoziv tog proizvoda.

“U suprotnom bismo morali čuvati račune od svega što kupimo, što je potpuno besmisleno. Samo opozivanje igračaka dovoljan je razlog i dokaz da građani imaju pravo da im se vrati novac. To treba odmah prijaviti inspekciji”, rekla je Nikčević za “Dan”.

Građani ne moraju imati račun

U slučaju da je igračka prodavana u više radnji, ističe Nikčević, odgovornost opet ne može biti na potrošačima, već bi inspekcija trebalo da utvrdi koliko je spornih lutaka distribuirano u određene objekte.

“Verovatno su te igračke prodavane u više objekata. Inspekcija bi morala da utvrdi koliko je koja radnja imala igračaka i koliko ih je prodato. Odgovornost nije na građaninu da bi morao da vraća igračku uz račun, već na onome ko ju je prodao, iako nisu ni oni krivi za sastav lutke, već onaj ko ju je proizveo, ali opet to ne mogu tražiti od građana”, kazala je Nikčević.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter