Izvor: Tanjug
10.11.2021 u 16:35
0

MARIĆ: 2023. realna godina ulaska Hrvatske u evrozonu

Hrvatski ministar finansija Zdravko Marić ocenio je na savetovanju ekonomista u Opatiji da je 2023. realna godina za ulazaka Hrvatske u evrozonu, pod uslovom da se zadovolje preuzete obaveze i kriterijum.

Marić, koji je u kućnoj izolaciji budući da je pozitivan na kovid, u obraćanju na tom skupu putem interneta, rekao je da Hrvatska ispunjava većinu kriterija, te da je u grupi zemalja u kojima će udeo javnog duga u BDP-u u sledeće tri godine padati, dok će u više od polovine država članica EU taj udeo rasti, prenose mediji. 

PROČITAJTE JOŠ: KORONA U HRVATSKOJ: Rekordan broj novoobolelih u jednom danu  

Prema njegovim rečima, u postupku prelaska s kune na evro važiće našelo zaštite potrošača, tako da će se kuna konvertovati u evro po fiksnom kursu, a troškove će, ako pri tome nastanu, pokrivati finansijske institucije, a to će važiti i za konverzije kredita. 

– Pet meseci pre uvođenja evra, cene će se iskazivati dualno, u kunama i evrima, a nakon dana uvođenja će još dve sedmice moći da se plaća u kunama – naveo je Marić i dodao da vlada očekuje da će realni BDP-a dostići do kraja ove godine nivo iz 2019, kada nije bilo kovid krize, kao i splašnjavanje efekata inflacije, te pad cena sirovina, energenata i posledično cena robe. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter