Izvor: Novosti
07.09.2021 u 13:34
0

MILO IZGUBIO PODRŠKU AMERIKE: Međunarodna zajednica osudila sukobe na Cetinju!

Verske  manifestacije ne smeju biti zloupotrebljavane u političke svrhe ili izazivati nove podele, a građanima moraju biti zagarantovane osnovne slobode, posebno slobode izražavanja, mirnog okupljanja i veroispovesti.

Ovo je suština poruka koje su predstavnici međunarodne zajednice uputili povodom nasilja koje su sprovodili aktivisti opozicone DPS i esktremisti na Cetinju u vreme ustoličenja miropolita Joanikija.

PROČITAJTE JOŠ:  MITROPOLIT JOANIKIJE: Iza svih nereda stajao je Milo Đukanović!

Politički analitičari posebno ukazuju na reakciju Ambasade SAD koja je, za razliku od evropskih institucija, jasno navela da se verske slobode moraju poštovati.

Kada je reč o reagovanjima iz Brisela, izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula i šef Delacije EP za Crnu Goru Vladimir Bilčik su, u zajedničkom saopštenju, kategorički osudili nasilje i naveli da se politizacija jednog od verskih ubeđenja u zemlji loše odražava na međunarodne pozicije Crne Gore.

Istovremeno za Evropsku komsiju razvoj događaja u Crnoj Gori je „sve više zabrinjavajući“, a njena portparolka, Ana Pisonero naglašava da je sloboda okupljanja osnovno pravo EU, ali da se mora sprovoditi bez ugrožavanja javnog zdravlja i uz puno poštovanje vladavine prava, javnog reda i bezbednosti svih građanja Crne Gore.

Američka ambasada SAD u Crnoj Gori u objavi na „Fejsbuku“ je navela da Vlada SAD poziva sve strane na hitno smirivanje situacije:

– Verske slobode i sloboda izražavanja, uključujući mirno okupljanje, moraju se poštovati. Pozivamo građane da ne ispoljavaju svoj bes prema policiji, dok ona pokušava da očuva javni red, a policiju da koristi samo sredstva koja su neophoda za uspostavljanje mira.

Za političkog analitičara Predraga Rajića posebno je važna reakcija američke ambasade u Podgorici koja je bila veoma jasna.

PROČITAJTE JOŠ:  KRIVOKAPIĆ priprema SMENE U VLADI: Odlaze Sekulović i Brđanin

– Izdvojio bih dva momenta. Prvo je činjenica da su oštro osudili sve koji su sprovodili nasilje nad policijom na Cetinju i drugo – pozvali su državu da obezbedi pravo na slobodu veroispovesti. Ambasada SAD je na taj način zapravo daleko jasnije u odnosu na Evropsku komisiju podvukla kojim se principima vodi i jasno stavila do znanja Milu Đuaknoviću i crnogorskoj javnosti da crnogorski predsednik ne može da računa na njihovu bezrezervnu podršku.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter